Сушица: Графити „Албанија“ исписани на Дому културе и у дечјем парку

Вандали су током претходног дана исписали графите са погрдним порукама упућеним Србима који живе у Сушици. Случај који је узнемирио мештане овог села надомак Грачанице пријављен је полицији.

Српски житељи Сушице код Грачанице јутрос су приметили графите исписане по зидовима Дома културе у центру села као и на тобогану у дечјем парку у дворишту Дома културе.

Исписани су графити „Албанија“, ФСК – Косовски заштитни корупус као и други са погрдним порукама упзћеним Србима који живе у овом селу. Срби из села кажу да их је инцидент узнерио и случај су пријавили полицији.

Председник локалног савета Сушице Марко Симић је изјавио да су мештани током јучерашњег дана приметили исписане графите, а да је случај у току дана пријављен полицији.

„Оно што је јако важно да се каже јесте да су Албанци код нас у селу староседеоци са којима живимо заједно још од 1999. године. Са њима није било неких већих проблема. Пре четири године су били исписани графити сличне садржине. Оно што је занимљиво је да се овакве ствари дешавају у време одмора. Моје је мишљење да мештани Сушице то нису урадили , већ да су то људи који током лета из иностранства долазе на одмор. Мештани нису никог видели“, рекао је Марко Симић.

Додао је да никакви графити не могу да отерају мештане Сушице са својих огњишта.

„Јесмо узнемирени, али знате како, не могу неки графити да нас уплаше и отерају одавде полиција ће сада да изврши увиђај, истрага је у току па ћемо видети. Надам се да ће починиоци бити пронађени“, рекао је Симић.

У селу Сушица, према његовим речима, живи око 500 Срба, док је Албанаца упола мање.

Канцеларија: Нова претња по опстанак Срба на КиM

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да је исписивање графита нова провокација и претња по останак и опстанак српског народа на Косову и Метохији.

Како се наводи у саопштењу, овај вандалски чин, осим уништавања српске имовине, јасно има за циљ да застраши српску децу и онеспокоји њихове родитеље. „Tакве провокације у директној су спрези за идејама и сновима Аљбина Куртија о великој Албанији и етнички чистом Косову и Метохији“, оцењује Канцеларија.

„Међутим, на српску децу су албански екстремисти пуцали, често су била на мети физичких напада и увреда, пребијана, кидани су им крстићи, па им се и оваквим порукама ставља до знања да нигде нису безбедни“, наводи се у саопштењу.

Истиче се да ће Канцеларија санирати штету која је направљена, али ће захтевати и конкретне кораке од надлежних органа за проналажење и санкционисање провокатора.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button