Суви До: Станови за 34 интерно расељене и социјално угрожене породице (Видео)

Представнци општине Грачаница и Међународне хуманитарне организације „Дански савет за избеглице“ уручили су данас у Сувом Долу код Липљана кључеве и уговоре за 34 интерно расељене и социјално угрожене породице. На овај начин решено егзистенцијално питање најрањивије групе људи, корисника социјалних давања који су дуго живели у неадекаватним условмима за живот.

У контејнерском насељу Падалиште у Грачаници Зоран Илић и његова супруга Катарина изродили су петоро деце. Коначно су добили стан, а данас им је председница општине Грачаница Љуљана Шубарић уручила кључеве и уговор о коришћењу стана на три године.

„Живели смо од 2016. године у контејнерском насељу и то је нешто најгоре што је било на Косову, хвала Господу да смо доживели да се уселимо у ове станове. Добили смо стан од 100 квадрата, имамо дневни боравак, три собе и потребан намештај, уређаје, храну за шест месеци“, прича Илић.

На решење стамбеног питања чекали бише од две деценије, фото: Ризница

У станове ће се уселити интерно расељена и лица која су у мартовском погрому 2004 остала без свега што су имала, 12 социјално угрожених породица, пет из заједнице рома и ашкалија као и 17 породица из конктерјнерског насеља које је због нехигијенских услова Општина Грачаница одлучила да затвори, а станаре измести. Бивша станарка колективног смештаја на Падалишту Светлана Данић добила је својих четрдесет квадрата и то је, каже, све што је желела.

„Мени је довољна једна соба и купатило, а ово има две собе. Ово је рај у поређењу са оним где смо живели – лети гасна комора зими гроб, са пацовима и мишевима,“ прича Данићева.   

Изградњу две зграде са 34 стамбене јединице финанрисала је Европска унија у сарадњи са приштинским Министарсвом за заједнице и повратак. На спровођењу су радиле општина Грачаница и Дански савет за избеглице. Кров над главом за ове породице више није мисаона именица већ реалност што је велики успех свих, каже градоначелница Грачанице Љиљана Шубарић.

Председница Општине Грачаница Љиљана Шубарић уручила кључева и уговоре за коришћење станова, фото: Ризница

„Они ће од данас почети једну нову фазу свог живота, добили су нови простор који је комплетно опремљен, добили су и основне животне намирнице за шест месеци. За поједине породице предвиђен је и економски програм у висини до 3000 евра у циљу покретања бизнис“, рекла је Шубарићева.  

Простор око нових зграда потпуно је уређен, изграђено је игралиште за децу, продавница и вртић, а предтавници општинске власти поручују да ће самостално или кроз сличне пројекте настатвити да јачају стамбену инфраструктуру.

Досељавање 34 породице у Суви До значајно је будући да се један број Срба из овог село на ободу општине Грачаница одселио у централну Србију.

И. Миљковић  

Повезани чланци

Back to top button