„Свећа и слово“, нова књига поезије Ђорђа Брујића

Нова књига поезије песника Ђорђа Брујића „Свећа и слово“ објављена је у издању Књижевне задруге Српског народног вијећа из Подгорице.

Основна тема нове Брујићеве поетске књиге, како је оценио рецензент др Душко Бабић, књижевник и управник Српске књижевне задруге из Београда, јесте потрага песника за духовним склоништем у свету несталних, обеспокојавајућих истина.

„Наглашено личне, највећим делом исповедне, ове песме своју основну инспирацију налазе у доживљају обесмишљености и обескорењености лирског субјекта и тињајућој вери да у свету „недостојном и сна и јаве“ постоје путеви избављења. Песник себе (а преко себе и човека уопште) сагледава у стварности која му личи на неки „туђи архипелаг“, у заглушујућој празнини „буна и комешања“, где је атрофирала људска потреба да властито постојање уздиже ка смислу и онтолошком утемељењу“, оценио је Бабић.

Истиче да „у овом значењском контексту треба разумети наслов књиге – Свећа и слово, где обе пунозначне лексеме добијају слојевиту асоцијативност, при чему се укрштају лично-исповедни и национално-историјски значењски сигнали, са преференцијама да се профано и чулно уздигне до религијског и сакралног“.

„И „свећа“ и „слово“ долазе из традиције хришћанске духовности и заокружују духовни простор утољења „глади за собом“.

Упоредо са асоцијацијама на запаљену храмовну свећу, која симболизује јединство живота и смрти,  предака и синова, овде се непрестано враћа слика песникове душе као пламичка који се одазива небеској светлости –  Богу, сунцу, звезданом небу –  одакле нас гледају „наше очи беспомоћне“. Склоњен и умирен, у егзистенцијалној невиделици, песник бди крај „своје свеће“ и чека „додир слова“. Тако туђи и пустошни свет постаје – макар на тренутак и макар само у речима –  храм, „духовна кућа“, слобода у својој пуноћи“, сматра Бабић.

Ђорђе Брујић, књижевник, песник и књижевни критичар, рођен је у Карловцу, 7. децембар 1967. године.

До сада објавио књиге поезије: „Нови пусти дани“, Ободско слово, Подгорица (1996), „Страх од шума“, Народна књига, Београд (2001), „Упутство за путовање“, Српско културно друштво Просвјета, Загреб (2004), „Кућа на леду, Удружење књижевника Црне Горе, Подгорица (2008), „Улица за самоћу, Књижевна задруга Српског народног вијећа, Подгорица (2011), „Последњег дана вече, Књижевна задруга Српског националног савјета, Подгорица (2016). Приредио је: „Савремено пјесништво Српске Крајине“ (Избор из савремене поезије Срба из Хрватске), Књига Стварања, Подгорица (2002) и „Избор из руске поезије друге половине 20. вијека“, Стварање, Подгорица (2008).

Повезани чланци

Back to top button