Свечано у Светим Архангелима и Драганцу поводом Сабора Светог архангела Гаврила

Сабор Светог архангела Гаврила, уједно и храмовна слава, обележен је у задужбини цара Душана манастиру Светих Арханђела код Призрена.

Светој архијерејској литургији коју је служио владика рашко – призренски Теодосије присуствовало је неколико стотина Срба из свих крајева Kосова и Метохије, али и из централне Србије и Црне Горе.

„Када сви сматрају да је изгубљено све за Србе на Косову и Метохији, ако гледамо људски по човеку то тако изгледа, али ако се уздамо у Бога и имамо наду, онда Господ чини оно што је људима немогуће. Управо наша нада је у Бога. Да нам опстану наше светиње и да опстане наш народ на Косову и Метохији јер ако се одрекнемо Косова и Метохије, онда више не постојимо. Где год да смо на овој земаљској планети, управо овде на Косову и Метохији је успостављен наш савез са Богом“, рекао је у беседи владика Теодосије.

Након богослужења, као што то традиција и обичаји налажу, монаштво манастира Светих архангела за присутне госте приредило је свечани славски ручак.

Фото: РТГ

Сабор Светог архангела Гаврила слава је и манастира Драганац који је уз вернике из Косовског Поморавља и шире, обележен у задужбини српског Кнеза Лазара Хребељановића.

Свечаност поводом храмовне славе у Драганцу увеличале су и монахиње из Брњака и хор византијског појања из Београда.

И синоћ је у Драганцу било свечано и весело уз богат културноуметнички програм Срба из Косовског Поморавља.

Драганац је у другој половини 14.века подигао кнез Лазар Хребељановић и посветио га својој кћерки Драгани.

(извор: РТГ)

Повезани чланци

Back to top button