Свети Синод СПЦ данас бира новог црквеног поглавара

У Крипти Храма Светог Саве данас у подне заседа архијерејски Сабор СПЦ на коме ће бити изабран нови патријарх СПЦ, који је од оснивања српске црке 1219. године 57. поглавар.

У 9.00 биће одржана света литургија са призивом светог духа, уобичајна за почетак сваког Сабора, потврђено је у Патријаршији СПЦ.

Ово ће бити први пут да се Сабор одржава на некој локацији ван Патријаршије, а као разлог за то што је изабран Храм Светог Саве је пандемија ковида и погоднији услови који постоје у овом великом простору да би се спровеле мере заштите.

Сабором ће председавати епископ сремски Василије, зато што је епископ шабачки и адмнистратор Епархије ваљевске Лаврентије хоспитализован у Клиничком центру Србије.

Кандидати за патријарха могу бити сваки од 30 архијереја са најмање пет година епархијске службе, а право да гласа има њих 39, колико Сабор броји чланова.

По процедури прво архијереји бирају између себе све док не изаберу три кандидата, а време за то није ограничено.

Услов за избор је надполична већина присутних владика. По избору три кандидата њихова имена се стављају у јеванђеље из кога коверат са именом извлачи монах из неког манастира за кога влада мишљење да је велики духовник.

Митриополит дабробосански и чувар патријаршијског трона СПЦ Хризостом као занимљивост истиче да је патријарх Павле после деветог гласања ушао као трећи кандидат у ужи избор тројице.

„Ми искажемо своју вољу, а Бог ће рећи ко ће бити“, наводи Хризостом.

Избор долази после три месеца од упокојења патријарха Иринеја, како је и по уставу Цркве предвиђено.

(извор: РТС – Спутњик)

Повезани чланци

Back to top button