Свети Тома у народу познат као неверни

Данас је празник Светог апостола Томе, у народу познатог као Неверни Тома јер у почетку није поверовао у Христово васрксење. Слави се као крсна, али и еснафска слава.

 Један је од дванаесторице апостола, а рођен је у галилејског граду Панеаде и како Јеванђеље учи једини међу апостолима није крио своју сумњу у Васкрсење Христово.Кроз ову његову неверицу, због које је и назван Неверни Тома, хришћанство је добило потврду тог чудесног догађаја.

Свети Тома се прославио за живота многим чудесима. Хришћанство је проповедао у Индији, где је установио цркву и поставио свештенике и епископе. Многе је људе тамо обратио хришћанској вери.

Записано је да је једини од апостола закаснио на погреб Свете Богородице. Када је на његово наваљивање отворен гроб, видело се да тела нема, да је васкрсла и узнела се на небо, чиме је откривено чудесно прослављење Матере Божје.

У нашем народу, у сушном периоду, моли се Светом Томи, јер овај светац чува печат од облака и доноси драгоцену кишу.

Томиндан многе породице у Србији обележавају као крсну славу.

Био је вешт дрводеља, па га као еснафску славу прослављају дрводеље, бачвари, колари, столари, ужари, дунђери, бунарџије, калдрмџије и зидари.

Повезани чланци

Повезано
Close
Back to top button