Светлани Вукмировић и даље забрањен улазак на КиМ

Новинарка РТС-а и уредница емисије „Право на сутра“ Светлана Вукмировић рекла је да је из незваничних извора сазнала да се њено име налази на листи људи којима је до даљњег забрањено да уђу на Косово и Метохију, преноси сајт УНС-а.

Вукмировић се, како је рекла, обратила за помоћ официру за везу Дејану Павићевићу и бившем директору Канцеларије за КиМ и амбасадору Србије у САД Марку Ђурићу.  Епилог, каже, још увек ишчекује.

„Надам се да ће ми улазак бити дозвољен до марта, како бих могла да снимим нову епизоду емисије“, рекла је, додавши да јој је забраном уласка онемогућен рад.

Након што јој у децембру двапут није дозвољено да уђе на Косово и Метохију да би снимала редовну епизоду емисије „Право на сутра“, Вукмировић је, како каже, била принуђена да промени тему и сними епизоду на територији Куршумлије и Мердара.

„Морала сам да се преусмерим на другу општину и радим другу тему – о избеглим Србима из Подујева који се боре за опстанак“, рекла је.

Иначе, Светлана Вукмировић од 1997. године континуирано прави прилоге на територији Косова и Метохије.

У емисији „Право на сутра“ се од самог настанка приказују приче Срба који су остали на Косову и Метохији, али и интерно-расељеним лицима са КиМ. Вукмировић истиче да јој нико није образложио због чега јој није дозвољено да уђе на Косово и Метохију, али да сматра да је суштински разлог приказивање живота Срба на КиМ широком аудиторијуму.

„Срби са Косова и Метохије преко емисије ‘Право на сутра’ имају ‘прозор у свет’. Ту ја нисам битна и само сам неко ко ради свој посао одговорно и професионално. Ипак, позадина свега је што сам истовремено и веза која омогућава Србима са КиМ да са њиховим проблемима буде упозната домаћа и светска јавност“, рекла је Вукмировић.

УНС је у децембру забрану уласка новинарки РТС-а Светлани Вукмировић на КиМ оценио као тешко кршење слободе медија и истакао да је међународна заједница дужна да обезбеди несметано кретање новинара, што у овом случају није учињено.

Повезани чланци

Back to top button