Тачи и Весељи у Хагу одговарају за логор у Витини и масакр у Старом Грацком

Суд за ратне злочине тзв. ОВК у Хагу донео је и формалну одлуку да је свако од деветоро заточеника илегалног логора ОВК у Витини на Косову и Метохији 1999. године жртва ратних злочина, што је део судског поступка против Хашима Тачија, Кадрија Весељија и других, пише „Блиц“.

Такође, против њих је започео и поступак за језиви масакр у Старом Грацку где је убијено 14 Срба.

Илегални логор тзв. ОВК налазио се у месту Врбан у општини Витина на КиМ током 1999. године када су у кући, према према оптужници Специјализованог суда у Хагу, припадници ОВК држали најмање девет особа, међу којима је највише било Срба.

Како се наводи у оптужници, у том логору заточеници су имали неадекватну храну, воду, медицинску негу, и хигијену.

„Више припадника ОВК свакодневно је подвргавало заточенике тешком премлаћивању и психичком злостављању. Притвореници су по целом телу ударани ланцима, палицама, кундацима, даскама, шутирани и присуствовали симулацијама убистава. Такође, заточеници су могли чути тешко злостављање других притвореника, вређани су, саслушавани и оптуживани за злочине над косовским Албанцима и сарадњу са српским властима“, пише у оптужници суда у Хагу.

Све жртве логора у Врбану осим једне су живе, а заступа их адвокат Александар Оленик пред судом у Хагу.

„Само у једном случају заступам наследнике односно децу жртве из овог логора, јер сама жртва није преживела. Остали преживели су имали среће да их је током јуна 1999. године, ослободио Кфор, конкретно америчка војска која је заузела и расформирала овај логор ОВК. Преживелим Србима, које ја заступам, амерички припадници Кфора пружили су дуготрајну медицинску негу у бази ‘Бондстил’ јер су били животно угрожени због преживљене тортуре“, рекао је Оленик за „Блиц“.

Како наводи, амерички војници имали су значајну улогу у судском поступку.

„Током заузимања овог логора ОВК, ослобађања киднапованих Срба и њиховог збрињавања, амерички припадници Кфора су све евидентирали, пописали, снимили и на тај начин су обезбедили велики број квалитетних доказа за Специјализовано тужилаштво. Посебно истичем да су све преживеле жртве ратних злочина извршених у логору ОВК који се налазио у месту Врбан, као и њихови наследници за оне који нису преживели, део судског поступка против Тачија, Весељија и других“, казао је Оленик.

Део судског поступка против Тачија, Весељија и осталих је и поступак који је тек започео у Хагу, а у вези са масакром у Старом Грацку 23. јула 1999. године када је убијено 14 Срба док су жњели пшеницу на својим њивама у атару села Бујанце код Липљана. Оленик пред судом у Хагу заступа наследнике односно најближе сроднике три жртве овог незапамћеног злочина.

„Овим путем позивам и остале најближе сроднике убијених у овом масакру да се пријаве овом суду“, рекао је адвокат.

Како се подсећа, у масакру у Старом Грацку убијена су четири члана породице Јанићијевић — Слободан, Миле, Момир и најмлађи Новица, који је имао 17 година, затим Андрија Одаловић, браћа Јовица и Раде Живић, Станимир и Бошко Ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић, Миодраг Тепшић и Милован Јовановић.

Починиоци злочина никада нису пронађени и за злочин нико није одговарао, а под истрагом је било седам Албанаца, припадника тзв. ОВК.

Полиција Унмика је у октобру 2007. ухапсила Мазљума Битићија из села Велики Алас код Липљана због сумње да је учествовао у том убиству, али је он, два месеца касније, пуштен из притвора услед недостатка доказа.

Гробље у Старом Грацком где су сахрањени убијени Срби више пута је скрнављено и минирано.

(извор: Блиц-Спутњик)

Повезани чланци

Back to top button