Тачи у Хагу: Није било трговине органима процес ће развејати облаке сумње са Косова које је донео извештај Дика Матија

Пред Специјализованим већем специјалном суда у Хагу данас је настављено суђење челницима ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију изношењем доказа одбране.

Тачијеви адвокати Грегори Кеох и Лука Мишетић више од три сата износили су доказе одбране. Одбацили су оптужбе Специјалног тужилаштва да је Тачи починио злочине током рата 1999. године те да  је имао комнадну одговорност над ОВК.  

„Хашим Тачи није имао мотив да учествује у злочинима јер је имао подршку САД и међународне заједнице коју би у супротном изгубио“, устврдио је адвокат Грегори Кеох.

Бивши председник институција у Приштини није могао да контролише ОВК, те да је пуну контролу над овом паравојном формацијом имао Адем Демаћи. Тачи није ни смео ни могао да потпише споразум у Рамбујеу без претходне консултације са Демаћијем кога је чак и тадашња америчка секретарка Меделин Олбрајт звала да га убеди да стави потпис на овај документ, навела је одбрана. 

Фото: Скриншот Специјализована судска већа специјалног суда Косва у Хагу

Аргуменати одбране били су и видео снимци лидера Српске радикалне сранке Војислава Шешеља и његова изјава да ће уколико НАТО бомбардује Србију бити српских жртава, али да у том случају на Косову неће бити ни Албанца, после које је уследило, како је речно етничко чишћење.

Адвокат Лука Мишетић је изношењем видео снимака али и делова из књиге једног од оптужених Јакупа Краснићија бранио став да се Тачи залагао за мултиетничко Косово, смиривао тензије, позивао на повратак али и осудио убиство српских цивила у Старом Грацком. Одбрана оцењује да је су у извештају Стејт де партмента изнети погрешни закључци те да нема Тачијеве одговорности за злочин у Старом Грацком.

На крају се обратио и Хашим Тачи. Рекао је да је невин, да је ОВК бранила своју земљу те да су неистине у извештају Дика Матија о трговини органима и такозваној жутој кући.

„Овај процес ће показао да није било трговине органима или „жуте куће ако и да ће црни облаци сумење који су нанети извештајем Дика Матија бити зазвејани са Косова“, рекао је Тачи.

Суђење је настављено изношењем доказа одбране реџепа Сељимија. Наредна рочишта у предмету „Тачи и други“ биће настављена сутра, затим 11, 12, 13. и 17, 18, 19. и 20. априла.

Повезани чланци

Back to top button