Тачи, Весељи и Сељими пред Специјалним судом у Хагу, Приштина захтева прекид дијалога

У притворску јединицу злочина ОВК у Хагу јуче су пребачени Хашим Тачи, Кадри Весељи и Реџеп Сељими, чиме су потврђене оптужнице злочина над Србима, пише Политика у данашњем броју додајући да Приштина тражи прекид дијалога са Београдом.

Претње да ће бити прекинут дијалог са Београдом и могућност нових избора на Косову и Метохији у дестабилизација албанске политичке сцене, уз једногласно правдање тековина такозване ОВК, неке су од првих реакција после оставке Хашима Тачија на место председника привремених институција у Приштини.

Очекивано потврђивање оптужнице Специјалног суда за ратне злочине против њега, као и његовог сарадника Кадрија Весељија, шефа Демократске партија Косова, чији је Тачи оснивач, још један од команданата бивше терористичке ОВК Рамуш Харадинај, чија је Алијанса за будућност Косова део владајуће већине, дочекао је захтевом да се одмах зауставе све активности у вези са процесом дијалога са Србијом.

Затражио је и ванредни састанак Владе као и хитан састанак такозваног савета безбедности Косова и ванредно заседање Скупштине у знак подршке вредностима ОВК. Истовремено влада премијера Авдулаха Хотија поручила је да се ова формација борила за ослобађање Косова, за ослобађање прага, а не у другим земљама и како таква уживала је подршку међународне заједнице која је кулминирала бомбардовањем НАТО-а. Сам Тачи је у говору пред одлазак у седиште ЕУЛЕКС-а, одакле је испоручен у Хаг, такође говорио о „чистој борби“ такозване ОВК.  

(извор: Политика)    

Повезани чланци

Back to top button