Тачију, Сељимију и Весељију ограничена комуникација због притиска на сведоке

Претресни панел Специјализованих већа у Хагу наложио је примену извесних привремених ограничења на комуникације и посете бившим лидерима тзв. ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију и Реџепу Сељимију, објављено је на сајту Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва тзв. Косова.

Претресни панел је одлуку о привременим мерама о комуникацији и посетама тројици притвореника у предмету Специјализовани тужилац против Хашима Тачија и других донео на захтев Специјализованог тужилаштва за измену услова притвора

Како се додаје, панел је закључио да је оправдано увести та ограничења с обзиром на опасност да поверљиве информације буду противзаконито обелодањене из притворског објекта.

Та ограничења су привремене мере, које ће се примењивати док панел не донесе комплетну одлуку о меритуму захтева тужилаштва.

Канцеларија специјализованог тужиоца претходно је затражила да се оптуженим бившим лидерима тзв. ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију и Реџепу Сељимију обуставе посете и све комуникације у притвору у Хагу, осим са адвокатским тимом.

Захтева се да се посете и све комуникације обуставе због тога што су они, како се наводи, прекршили налоге суда откривањем идентитета заштићених сведока, као и преношењем садржаја поверљивог сведочења лицима која их посећују у Притворском центру.

Тужилаштво је навело да су у истрагама Специјализованог тужилаштва откривени даљи покушаји оптужених да ометају поступак, јер су посетиоце упућивали да разговарају са потенцијалним сведоцима и говорили им о чему да разговарају.

Тужилаштво у Хагу истиче да је због тога затражило да се Тачију, Весељију и Сељимију обуставе све комуникације, укључујући посете породице или путем ZOOM апликације, телефонских позива и писане комуникације.

Специјализовано тужилаштво је затражило и да се тројица оптужених одвоје од осталих притвореника који се тренутно налазе у Притворском центру.

Тачи, Весељи, Сељими и Јакуп Краснићи оптужени су за ратне и злочине против човечности почињене у 42 нелегална притвора такозване ОВК на КиМ и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено.

Оптужени су да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали, а за те злочине им прети казна доживотног затвора. У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. године на више места на КиМ, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији. Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници тзв. ОВК против стотина цивила и лица која нису била активни учесници у непријатељствима. Бивши лидери тзв. ОВК притворени су у Хагу од новембра 2020. године.

(Танјуг)

Повезани чланци

Back to top button