„Теби се враћам“ зборник ученичких радова Српског културног центра

Српски културни центар у Приштини је у оквиру пројекта „Моја прва књига“ издао други по реду зборник дечијих радова под називом „Теби се враћам“.

У зборнику који је приредила професорка српског језика и књижевности Ана Костић, а рецензију потписао професор др. Зоран Павловић налазе се књижевни и ликовни радови средњошколаца.

Трочлана комисија коју су чинили проф. др Зоран Павловић, Душица Костић из СКЦ-а и лауреат са прошлог такмичења Ирена Младеновић издвојила је три књижевна рада који се посебно истичу квалитетом и инвентивношћу.

Жири је одлучио да првонаграђени буде ученик Гимназије Приштина Петар Перић, за прозни лирски састав Тамо далеко. Друго место по оцени жирија припада духовитом Отвореном писму Доситеју – Александре Ничић, такође ученице Гимназије Приштина. Трећа награда иде у Шилово, Кристини Гавриловић ученици ОШ „Вук Караџић“ за састав Тајанствена кутија.

С обзиром на то да је зборник обогаћен илустрацијама које су такође радили њихови вршњаци, жири је такође одлучио и да се ученица Гимназије Приштина Наталија Максимовић награди за најбољу илустрацију.

У зборнику су литерарни радови 14 ученика. За разлику од првог зборника „Куда да кренем“ у коме су учешће узели само ученици централног Косова, у зборнику „Теби се враћам“ има радова деце како из централног Косова, тако и Косовског Поморавља, али и из Велике Хоче.

Промоција зборника ће бити приређена на пролеће када ће награђенима ученицима бити уручене књиге, саопштено је из Српског културног центра.  Пројекат је подржан од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.

Повезани чланци

Back to top button