Трагом Царског друма од Липљана до Улпијане: Преживели смо Велики петак следи нам Васкрсење

Пратећи траг старог царског друма из Неродимља стижемо у Липљан – градско насеље на централном Косову. То је било важно место на римском путу који је повезивао Скопље са Нишом.  

Град се развио око античке Улипијане коју је касније обновио византијски цар Јустинијан I под именом Јustiana Secunda. Липљан је био седиште епископије. Играо је значајну улогу у развоју Рашке током 12. века када је био главна византијска утврда насупрот српском Звечану.

Све до ратних дешавања 1999, године већинско становништво било је српско. По доласку међународних војних снага, а нарочито после погрома 2004. године, запаљене су читаве градске четври у којима су биле српске куће. Број Срба, који данас живи у граду сведен је на неколико стотина.

„Липљан је страдао пуно у периоду бомбардовања и након бомбардовања када је протерана држава Србија са ових простора. Други талас, од кога се није опоравио не само Липљан него ни једно градско језгро у коме су Срби живели, догодио се марта 2004. године. Сада у Липљану живи најмањи број православних Срба од како се сећају ове генерације, али није снага у броју нити у квантитету него је снага у томе колико ми имамо воље и верујемо у Господа да ће нас заштитити. Поред свих страдања које смо доживели мислим да смо прошли Велики петак и да нама овде ускоро следи Васкрсење“, прича липљански парох Драгиша Јеринић.  

Између 1866—1879. године у Липљану је радила српска народна школа. Када је просвета у питању значајно место припада учитељу и свештенику Дени Дебељковићу.

Песник Ратко Поповић, фото: Ризница

Док се у Београду школовао за учитеља Дебељковић се припремао и за велики национални задатак сакупљања народних умотворина са центрланог Косова. Записивао је обреде, обичаје, народне умотворине али и географске особености свог завичја оставивши за будућност све оно што је народ вековима стварао.

„Он је записао више од 700 лирсих и 60 јуначих песама што је права реткост јер на Косову та бележења нико није чинио. Уз Јастребова, који је дао немерљив допринос,  Дена Дебељковић је у том погледу веома битан. Такође имамо и више од 1 100 прилога говорне народне творевине, бајки и прича које је записивао. Тамо имамо и његову књигу српске народне приче на Косову“, прича песник Ратко Поповић.

Из Липљана су путеви водили крај Улпијане, преко Јањева па према Новом Брду, моћном руднику  гламског сребра.

Пут који води према Грачаници пролази крај Улпијане, фото: Ризница

Истраживање овог локалитета  започето је 1954. године од стране српских археолога, а данас овде ископавања обављају приштинске власти са својим тимовима археолога.  

Септембра 2023. године на Улпијани су ахреолошке екипе из Приштине откриле мозаик цара Јустинијана. Недуго по овом открићу уследила је седница Владе у Приштини после које је донета одлука о експрорпијацији 70 хектара земљишта између Лапљег Села и Грагачнице, а како се наводи у одлуци Владе, за потербе даљих истраживања. Овај терен како сада изгледа, више неће изгледати исто. То је сасвим сигурно

Археолошки парк Улпијана, фото: Ризница

„Старим царским друмом“ је телевизијски серијал репортажа од четири епизоде у трајању од 25 минута у продукцији портала Ризница. Пратећи траг „Царског друма“ аутор серијала износи историјске чињенице, говори о друштвено политичким приликама тог раздобља правећи компарацију са садашњим  тренутиком.

Како данас изгледају места на Косову и Метохији кроз која је пролазио царски друм. Колико се на том путу налази значајних историјских и културних споменика? У каквом су стању?  Ко сада води бригу о историјским споменицима сагађеним крај старог царског друма? Ко их у актуелном политичком тренутку присваја као своје историјско и културно наслеђе?  Шта говори усмено предање и које то легенде које су у посредној и непосредној вези са царским друмом присутне у народу? Одговоре на ова питања дају историчари, археолози, књижевници, грађани  у оквиру серијала репортажних емисија СТАРИМ ЦАРСКИМ ДРУМОМ.

Серијал је подржало Министарство инфромрисања и телекомуникације Републике Србије. Емитије се на програмима ТВ Мост – Звечан, РТВ Пулс – Шилово, РТВ Грачаница, Грачаница, РТВ Мир – Лепосавић.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button