Trendafilova: Obezbedićemo da pravda bude zadovoljena

Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekatarina Trendafilova kaže da će taj sud obezbediti da pravda bude zadovoljena. Kaže da pitanje priznanja Kosova i odnosa Kosova i Srbije ne spada u mandat tog suda.

U razgovoru za nedeljni broj „Politika“ ona je rekla da presude Suda u Hagu govoriti same za sebe dok će javnost moći da zaključi da li je Specijalizovano veće ispunilo ulogu koja mu je poverena.

Specijalizovana veća funkcionišu bez ičijeg uticaja i uplitanja, političkog ili bilo kakvog drugog.

„Specijalizovan veća i njihove sudije su nezavisni, ne postupaju ni po čijim uputstvima i rukovode se samo zakonom. Sva tri rukovodioca i sve sudije dali su svečanu izjavu da će svoju dužnost obavljati nezavisno i nepristrasno. Svako kršenje te obaveze, mada ne očekujem da će ih biti, podlegnuće, relevantnim političkim disciplinskim mehanizmima.  Mi veoma ozbiljno pristupamo svojoj zakletvi i kao sudije smo rešili da štitimo integritet postupka u čuvamo svoju nezavisnost i nepristrasnost“, kaže Ekatarina Trendafilova predsednica Specijalizovanih veća Kosova, novog haškog suda za ratne zločine OVK.  

(izvor: Politika)

Povezani članci

Back to top button