Три оптужнице без доказа и две године притвора за Рошића

Убиство Оливера Ивановића Приштина и даље користи за обрачун са Србима, пише Политика у данашњем броју позивајући се на изјаву Махмута Халимија, адвоката који заступа Марка Рошића, кога Приштина терети за убиство лидера ГИ СДП.

„Не знам шта више да кажем, осим да је ово срамота косовског правосудног система. Срамим се уместо њих. У новембру ће бити 43 године како се бавим адвокатуром, али ја на овакву злоупотребу закона и људских права нисам наишао. Судски поступак се намерно одуговлачи, а трећа оптужница коју би боље написао и приправник с три месеца рада у правосуђу, тотални је фијаско. Просто више не знам шта бих рекао“.

Овако за Политику говори Махмут Халими, адвокат из Косовске Митровице, који у судском поступку за убиство лидера ГИ СДП Оливера Ивановића почетком 2018. заступа Марка Рошића (25) младића из Косовске Митровице, ухапшеног 23. новембра 2018. године.

Рошића и још петоро Срба Приштина терети за тешко кривично дело убиство, а Халими каже да је трећу оптужницу специјално тужилаштво Косова донело само са „козметичким изменама“ и без допуне „коју је наложио апелациони суд“.

„У жалби на продужетак притвора Рошићу навео сам доказе због којих ми је речено да само са овом жалбом оптужница може да падне. Али, остало је само на томе, на празним речима. Како да верујем косовском правосуђу када се они оглушују о све замерке које је навео апелациони суд, а које су били дужни да измене“, каже Халими и додаје да је једини успех у целој овој „маскаради“   у томе што је Марка Рошића пребацио из затвора високог ризика у Подујеву у притворску јединицу у Косовској Митровици. Адвокат наводи и да од жалбе коју је упутио не очекује никакав резултат „јер су све карте правосудног система на Косову – већ виђене“.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button