Трибина Српски језик и писмо у условима иниституционалне репресије у Црној Гори

Трибина „Заштита српског језика и ћирилице у условима институционалне репресије (пример Црне Горе)“ одржаће се у суботу 11. фебруара 2023. у 18 часова у читаоници „Даринка Јеврић“ Дома културе у Грачаници.

Српски језик и ћирилица у Црној Гори доведени су до нестајања руковођени жељом владајућег режима за уништењем српског језика и писма. Влада Црне Горе избацила је из школе предмет српски језик и књижевност. У образовном плану досадашњи наставни предмет српски језик преименован је у „матерњи” као српски, црногорски, хрватски и бошњачки. Ово преименовање владајући режим у Црној Гори правда новим начелима да свако има право да зове језик својим именом, као и да свака нација има право да свој језик зове именом нације. У складу са овим начелом прописано је да је службени језик црногорски. Српски је језик националних мањина с осталим језицима (босански, албански и хрватски). Данас се ћирилица још може видети на посмртним плакатима и натписима на надгробним споменицима.

Учесници трибине Марко Ковачевић председник Општине Никшић, Миодраг Чизмовић директор Јавне установе „Захумље“, Радинко Крулановић књижевник и директор Никшићог позоришта, Велизар Касалица глумац Никшићог позоришта.

Повезани чланци

Back to top button