Трифундан у Хочи: Овде полажемо наш животни испит

Трифундан се посебно свечано обелжава у Великој Хочи и Ораховцу будући да је ово крај са дуговековном традицијом виноградарства и производње вина. Празничну литургију служио је владика рашко – призренски, а поруке подршке државних органа Србије пренела је у име Канцеларије за Косово и Метохију заменица директора Милена Парлић.  

Прослава светитеља заштитника вина и виноградара започела је литургијом коју је у капели Светог Трифуна у Дечанскј виници у Великој Хочи служио владика рашко – призренски Теодосије. Након тога обављено је и молтивено благосиљање виногада и симболично орезивање винове лозе. Велика Хоча је симбол нашег опстанка, на шта обавезују светиње и наши преци, рекао је владика рашко призренски Теодосије.

„Наши преци су понели и већи крст и нису посустали, не смемо ни ми данас. Морамо да знамо да је Господ са нама и да многи су упрли очи у нас и да нас подржавају али хоће да ми овде положимо свој животни испит и да опстанемо, сачувамо наше светиње, ову свету косовскометохијску земљу и ове винограде“, рекао је владика Теодосије.

Фото: О. Радић

И поред свих недаћа држава Србија ће остати уз свој народ на Косову и Метохији и помагати у свакој ситурацији рекла је помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић.

„Срби су успели да очувају своју традицију. Ја сам данас овде и да им пренесем поздраве свих представника Владе Републике Србије, директора Канцеларије за Косово и Метохију. Наша држава ће да ће наставити да помаже нашим произвођачима и у опреми и у репроматеријалу и да се боримо да могу у миру да поштено наставе да раде свој посао“, рекла је Парлић.   

Свети Трифун се прославља и као слава општине Ораховац. Велика или Голема Оча има богату виноградарску традицију. Као метох манастира Хиландара помиње се још у 12 веку. Виница манастира Дечани има овде своје виногорје  још из времена цара Душана и у њој се данас производи надалеко чувено дечанско вино.

(Ризница)

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button