Туристичка организација Грачанице: Због короне драстично опао број туристичких посета

Број ноћења у Грачаници  у 2020. години је због ковида 19 био за 87 посто мањи у односу на исти период 2019. године, док је број регистрованих туристичких посета манастиру Грачаница и археолошком налазишту Улипијана износио близу 15 000, потврдила је извршни директор Туристичке организцаије Грачаница Сандра Ђокић. 

Када је пре годину дана регистрован први случај инфекције вирусом ковид 19 код нас, многе су се ствари промениле. Пандемија је утицала на готове све сегменте живота највише на економију и туризам.  Претходна година је са собом донела низ непредвидивости у туристичком сектору, па је тако и број туриста који су посетили општину Грачаница био мањи. Са овим проблемима се одмах по преузимању дужности сусрела новоименована Извршна директорка ТО Грачаница, која је своје редовне активности требало да прилагоди новој реалности.

Извршна директорка Туристичке организације Грачанице Сандра Ђокић

„Према подацима које прикупљамо на основу пријављене групе посетилаца преко  Туристичке организације Грачаница али оних које добијамо од локалних угоститеља, из манастира Грачаница и Улпијане, број туриста који је током прошле годио боравио у Грачаници износио око 15 000“, каже Ђорићева.

Наводи да је највећи број посета забележен почетком године, у периоду од јануара до марта, односно пре почетка пандемије коронавируса.

„Од марта месеца број туриста статистички нагло опада због епидемиолошких мера које су уведене како би се спречило ширење вируса КОВИД-19. Мере су остале на снази до краја године, уз повремена попуштања када је долазило до повећања броја посета“, појашњава извршна директорка ТО Грачаница.

Фото: Ризница

У протеклој години дошло је и до значајног опадања броја ноћења на 10.745 колико их је реализовано од почетка 2020. године. Процентуално,  број ноћења је за 87% мањи у односу на претходну годину.

Колико је ковид 19 утицао на туризам и будуће планове

Корона је заиста отежала рад туристичким посленицима, оцењује директорка ТО Грачаница Сандра Ђокић.

„Туризам је једна од привредних грана која је највише погођена корона вирусом, нарочито из разлога јер је услужна делатност и као таква захтева физички долазак што већег броја посетилаца који ће на лицу места „конзумирати“ садржај. Из овог разлога је сектор туризма изузетно слабо прилагодљив променама на тржишту, а непредвидивост епидемиолошке ситуације која се из дана у дан мења и прати одређене епидемиолошке мере директно утичу неповољно на рад“, каже Ђокићева.ж

Црква Св Димитрија у Сушици, фото: Ризница

Она наводи да ће током ове године у фокусу активности бити промотивна кампања туристичке понуде општине Грачаница у оквиру које спадају туристичке атракције, манифестације и туристички производи. Пажња ће бити посвећена и примени иновативних технолошких решења у циљу промоције туризма.

Туристичка организација Грачанице планира да ове године унапреди развој руралног туризма као постојећег али недовољно искоришћеног ресурса али увођење нових туристичких манифестација под условом да епидемиолошка ситуација то буде дозволила.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button