У четвртак вандредна сендица СБ УН поводом ситуације на КиМ

Ванредна седница Савета безбедности УН о стању на Косову и Метохији, на захтев Србије, биће одржана у четвртак у 21 час по нашем времену, потврдио је за РТС шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Још увек није познато да ли ће седница Савета безбедности УН бити отворена за јавност.

Србија је јуче предала захтев Мисији Гвајане за сазивање ванредне седнице СБ УН због ситуације на Косову и Метохији.

У захтеву се скреће пажња на актуелну ситуацију на територији Косова и Метохије која је у оштрој супротности са Повељом Уједињених нација и Резолуцијом Савета безбедности 1244 и истиче да таква ситуација захтева одржавање посебне седнице СБ УН.

Наводи се да је на територији Косова и Метохије у току кулминација дуготрајних и добро испланираних и систематских акција тзв. руководства косовских Албанаца, којом се Срби намерно подвргавају неподношљивим животним условима.

„Ради се о нелегалној одлуци Привремених институција самоуправе у Приштини о укидању промета српске валуте динара на простору Косова и Метохије, која представља континуитет мера бруталног физичког и институционалног насиља над Србима од стране Привремених институција самоуправе у Приштини, а чији је суштински циљ потпуно етничко чишћење и нестанак српске популације са тог простора – што је тренутно у току“, пише у захтеву Србије.

Повезани чланци

Back to top button