У фебруару заседање Сабора СПЦ поводом избора патријарха

Свети архијерејски синод заказао је за 18. фебруар наредне године изборно заседање Светог архијерејског сабора на којем ће се бирати нови поглавар Српске православне цркве, потврђено је за Политику у Патријаршији.

СПЦ још увек није званично саопштила датум Сабора. Судећи према незваничним информацијама, упркос пандемији и отежаном преласку граница Синод није прекорачивао Уставом СПЦ одређен рок за избор првојерарха од три месеци од дана када се престо патријарха упразни, што је у овом случају 19. фебруар. Уобичајена је процедура да Синод сада пошаље позив активним и викарним епископима СПЦ којим их обавештава о датуму изборног заседања Сабора и позива их да му присуствују.

Одредбом из члана 43 Устава СПЦ, прописано је да кворум, односно минималан број присутних архијереја на изборном али и на сваком другом заседању Светог архијерејског сабора, чине најмање две трећине од укупног броја чланова овог тела, укључујући и викарне епископе. У данашњем случају неопходно је лично присуство најмање 29 од 43 епархијских и викарних епископа, што представља двотрећинску већину, изјавио је за Политику, протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, координатор правног савета Митрополије црногорско приморске.

(Извор: Политика)  

Повезани чланци

Back to top button