Градоначелник скопске општине Центар и његова изабраница „судобносно да“ изговорили међу фрескама краља Милутна и краљице Симониде

Градоначелник скопске општине Центар Саша Богдановић венчао се у недељу, 18. октобра са изабраницом Јеленом Брауновић, пореклом из Црне Горе, у манастиру Успења Пресвете Богородице у Грачаници, сазнаје Ризница.

Чину свете тајне брака у древној задужбини Краља Милутина присуствовали су бројни пријатељи и рођаци младенаца из Северне Македоније, а венчање је обавио призренски парох Јован Радић коме су саслуживали игуман манастира Драганац Иларион и протосинђел Андреј, игуман манастира Црна Река.

Младожења у смокингу, а млада, учитељица по професији, у белој венчаници са етно мотивима и долактицом, прслуком који је део традиционалне црногорске женске ношње, смерно је стајала крај свог изабраника слушајући речи свештеника.

Младу Јелену је живот из Црне Горе одвео у Северну Македонију док је младожења порклом из Црне Траве у Србији. Заволели су се у Скопљу, а Бог уредио да заклетве једно другом дају крај фресака Милутина и Симониде у Милутиновој Грачаници на Косову и Метохији, и пред олтаром Божјим једно другом се закуну на вечну љубав и послушност.

Младин брат Милорад каже да је задужбина Светог српког краља судбински важна за живот двоје младих. Саши и Јелени су се путеви укрстили у Грачаници, хумантираним поводом. Ту су се упознали и одличили да овде и крунишу своју љубав браком. Милорад је Грачаницу први пут посетио давне 1986, када је купио иконицу Цара Констанина и царице Јелене. Убрзо је добио сестру којој су дали име Јелена, а она је Божјом промисли, толико година касније, дошла као невеста баш на ово место.

Венчање првог човека скопске општине Центар изазвало је оправдано, велику пажњу македонских, али и српских медија јер се градоначелник доказао као организатор бројних хуманитарних акција за Срба на Косову и Метохији.

Медији нису пропустили и да испод фотографија са веначња из Грачанице напишу да је на крају црквеног венчања и младожења обукао српску народну ношњу.

Из Туристичке организације Грачаница су се потрудили да младенцима из Скопља венчање буде незаборавно, па су свечаном чину присуствовали и аниматори обучени у средњовековне витешке костиме.

Гости и младеници су се фотографисали у порти манастира са српском тробојком која је за ову прилику донета из Скопља.

Како је пренео лист „Слободен печат“ Богдановић је изјавио да ће свадбено весеље у Скопљу бити организовано када се за то стекну услови, односно ублаже посебне мера заштите уведене због пандемије вируса Ковид 19.

Стари сват на венчању био је Милутин Станчић, члан „Споне“ српског удружења у северој Македонији.

Саша Богдановић је на местo градоначелника општине Скопље – центар изабран 2017. године и до сада је више пута, у сарадњи са хуманитарном организацијом „Срби за Србе“, учeствовао у акцијама помоћи српским породицама на Косову и Метохији. Последњи пут, у улози хуманитарца, био je прошле године у Косовском Поморављу, у друштву прослављеног кошаркаша и бившег НБА играча Пера Антића и чланова организације „Срби за Србе“.

  И.М.

Извор
Слободен печат

Повезани чланци

Back to top button