У Хагу почиње суђење четворици вођа ОВК

Судски процес против четворице вођа ОВК Хашима Тачија, Кадрија Веселија, Реџепа Селимија и Јакупа Краснићија, почиње данас у Хагу после две и по године одлагања.

Специјално тужилаштво у 09:00 часова започиње судски процес, уводним излагањем и читањем оптужнице која је подигнута у априлу 2020. године, којом се вође ОВК терете за ратни злочин који је окарекатерисан као удружени злочиначки подухват.

У тачки 35 оптужнице као чланови удруженог злочиначког подухвата представљеби су готово сви политички и војни руководиоци ОВК према комадној одговорности почевши од Главног штаба, команданата и заменика команданта области, бригада, јединица, до обичних војника и других који су се борили на страни ОВК.

Специјални суд је за две и по године рада,  критикован због одуговлачење почетка суђења и читавог поступка, избегавање правног основа за рад овог међународног правосудног тела, за скривање ослобађајућих доказа али и наводне сарадње са београдским влстима које су им доставиле на хиљаде страница  досијеа.

Према наводима Тужилаштва Специјалног суда, у поступку против бивших челника ОВК биће изведено више од 300 сведока. Судси  процес, како тврде поједини познаваци прилика, може да траје дуго што је повезано са изношењем доказа одбране.  

Према његовим речима, суђење би могло бити чак и скраћено. Ово, само ако судско веће елиминише неке доказе. Наиме, По окончању доказног поступка оптужбе, одбрана ће одлучити да ли ће изводити доказе. Ако одбрана одлучи да изнесе доказе, онда ће суђење трајати још дуже.

Тачи, Весели, Краснићи и Селими су у притвору у Хагу од новембра 2020. године, након што су оптужени за ратне злочине и злочине против човечности. Они су се изјаснили да нису криви по оптужбама које им се стављају на терет.

Косовски Албанци који живе у Немачкој,  Аустрији, Швајцарској и Белгији стигли су аутобусима у Хаг где ће испред седишта Специалног суда протестовати у знак подршке бившим челницима ОКВ против којих ће у 10 часова почети суђење.  

У Приштини је јуче одржан марш „Слобода има име“ на коме је учествовало више дестина хиљада косовских Албанаца који су подржали своје лидере у Хагу.

(Репортери)

Повезани чланци

Back to top button