У Хрватској ћирилица смета чак и на гробљу

Старијој Српкињи која је мужевљево име на надгробном споменику исписала ћирилицом, стигао допис локалног комуналног предузећа да мора да уклони ћирилицу са споменика јер у општини не живи довољан број Срба да би могла да користи писмо националне мањине, пишу „Новости“

За 15 дана уклоните ћирилицу са надгробне плоче, јер Срба у нашој општини нема више од трећине од укупног броја становника, обавештење је које је стигло једној старијој Српкињи у селу Пољица мале далматинске општине Врси крај Задра. Допис је потписао Зденко Којић, директор Комуналног предузећа „Врси инфраструктура“, а упућен је 12. септембра.

Како београдске „Вечерње новости“ сазнају, после смрти супруга, ова Српкиња му је подигла споменик, а његово име и презиме исписани су ћирилицом. И то је једини такав споменик, јер су на надгробним плочама ту сахрањених наших сународника натписи латинични будући да је то ново гробље у Пољици подигнуто после грађанског рата.

Ту се, иначе, сахрањују житељи обе националности, па је приликом недавне сахране члана породице једном Хрвату наводно засметала ћирилица, те је пресавио табак и обратио се надлежнима. Српкиња је сада у страху да ће јој комунално предузеће срушити ћириличну надгробну плочу, а како сазнајемо, преко посредника је усмено о свему обавестила представнике Српског народног већа, али и надлежне да ће, наводно лећи на гроб и тако бранити споменик од могућег рушења.

Већ у првој реченици директор Зденко Којић позива се на члан 12. Устава Хрватске да је званични језик у држави хрватски, а писмо латиница, као и да се у појединим локалним срединама могу употребљавати и језици националних мањина, па и ћирилица. Али, Којић, опет позивајући се на Устав, наводи да мањина у том случају морају бити бар трећина становника.

„Међутим, с обзиром на то да у нашој јединици локалне самоуправе у општини Врси нема трећине становништва које испуњава те услове, а гробница на којој сте угравирали ћирилично писмо се налази у општини Врси, дужни смо вас упозорити да макнете са надгробне плоче ћирилични натпис, те нас у року од 15 дана обавестите о томе како бисмо избегли даље правно поступање“, наводи се у допису.

На крају је написано да управа гробља у Врсима, која је уједно и управа гробља у Пољици, дозвољава само употребу латиничног писма.

У одлуци о гробљима на подручју општине Врси детаљно су описани сви услови које морају да испуњавају корисници гробних места, али нема ни речи о латиници и ћирилици, нити о хрватском језику. Ради се о гробљима у Врсима и суседној Пољици, на којима су сахрањени и Срби. О допису директора Којића нема ни речи на званичним страницама општине, које веома детаљно прате рад свих служби у Врсима.

Иначе, ова општина је једна од најмлађих у Хрватској. Почела је са радом 2007. године, а у саставу су јој Врси и Пољице. Према последњем попису, има 2.030 становника, а удаљена је 20 километара од Задра. У самој Пољици живи нешто више од 400 људи.

Ту је и православна црква Рођења Богородице Мале Госпе, која је изграђена 1868. године, а обновљена пре двадесетак година. У Пољици где је 1991. живело 759 Хрвата и 272 Срба, налази се и старо гробље на којем су покопани многи Срби из тог краја и којима су натписи на надгробним споменици исписани ћирилицом, али је ово гробље одавно запуштено и зарасло.

(Вечерње новости)

Повезани чланци

Back to top button