У Љубожди поново каменована српска кућа

Кућа Јована Ристића у повратничком селу Љубожда код Истока каменована је синоћ, потврдио је за портал Ризница председник Привременог органа за Општину Исток Малиша Ђурић.  

„На кући је разбијен прозор и оштећена фасада, а повратници се не надају да ће починиоци уопште бити пронађени“, рекао је Ђурић.
У овом селу се пре само четири дана догодило каменовање куће Жарка Зарића.

„Напади се дешавају стално, не може да прође 15 дана у месецу, а да се не догоде један, два или три нападна нас. Тако да је то јасна порука која се стално понавља. Дај Боже да ће то да престане и да се виновници пронађу! Ми очекујемо да се они пронађу, али досадашња пракса показује другачије. Да ли је у питању то што се не ради или нема политичке воље да се Србима бар мало олакша живот не знамо“, рекао је Ђурић.  

Председник Привременог органа за Општину Исток каже да је последњи инцидент додатно узнемирио Србе не само у Љубожди већ и у свим повратничким селима.

„То је јасна порука да Срби и после 21. године од ратних сукоба нису добродошли. За Србе и даље нема места да се врате и мирно живе на својим огњиштима“, рекао је.

У Љубожду се пре три године вратило 13 српских породица.

Иако ни са чим није могао да доведе у везу последњу серију напада на Србе, Ђурић каже да се у овој средини ништа није променило, те да Албанци некако и толеришу Србе када који дођу да тргују код њих али да је Србима немогуће да продају своју робу на пијаци неком Албанцу.

У Љубожди је до рата 1999. године живело нешто више од 40 српских породица.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button