U Opštini Leposavić Kurti zatvorio više od 20 alternativnih ruta

Pod parolom suzbijanja nelegalnih aktivnosti, Priština je na severu Kosova i Metohije zatvorila više od 20 alternativnih ruta, pa je tako više hiljada Srba u opštinama Leposavić i Zubin Potok sprečeno da se kreće do svojih kuća, imanja, posla, škole i lekara, što još jedan vid sprečavanja normalnog života na tom prostoru, piše „Politika“.

List podseća da je više od 20 alternativnih ruta podno Rogozne i Kopaonika, koje Priština vidi kao „put šverca“, a za Srbe su put preživljavanja i prečica do gradova u centralnoj Srbiji, blokirano rasponu od mesec dana.

Dodaju da su prištinske vlasti na mnogim lokalnim pravcima postavile betonske barikade.

Navode i da ne samo da je Kurti zatvaranjem prelaza za ulazak srpske robe iz pravca centralne Srbije izazvao nestašice među srpskim stanovništvom, već je odlučio da meštane ovih krajeva spreči da proizvode hranu ili prikupe ogrev za zimu.

Jedan penzionisani prosvetni radnik, iz sela s leve strane reke Jošanice, kojem je imanje sada s druge strane barikade, rekao je za „Politiku“ da na tom prostoru žive u logoru i da se ni noću ne osećaju bezbedno.

„Dosta nam je priče. Mi ovde živimo u logoru. Sad su nas ogradili. To što danonoćno idu gore-dole, u onim borbenim vozilima, to je isto posebna priča. Zaređali se, pa traže neko oružje. Pretresi, hapšenja. Da živimo u čekanju da nas hapse. Da nam upadaju u kuće“, rekao je on.

Takođe, i jedan mladić je za taj list rekao koliko je situacija teška na prostoru KiM.

„Šta više da pričamo, odsečeni smo od sveta, od matice. Nismo išli u Novi Pazar da ‘švercujemo’, nego idemo kod rodbine i kod lekara. Nekad nešto i kupimo“, ispričao je on.

(Politika)

Povezani članci

Back to top button