У Сочаници обележена годишњица Топличког устанка

Полагањем венаца код спомен чесме и свечаном академијом у Сочаници обележена 106.годишњица Топличког устанка. Крај спомен чесме служен је парастос и положени су венци јунацима који су своје животе дали за слободу отаџбине.

Председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић са сарадницима положио је венце и истакао је да су Србима са ових простора правда и слобода највреднији идеали за које су увек били спремни да се боре.

„И данас одајемо пошту нашим славним прецима који су свој живот положили у одбрани ових простора од најезде непријатеља. Њихова жртва сврстава их у ред Обилића и Косовских јунака. Србија на овим просторима после свега што су јој радили није уништена, после свега што су јој одузели није ни пропала. Српско срце и данас куца за Косово и Метохију и то не може нико да заустави. Наша обавеза је да верујемо у ову земљу и у нашу државу Србију. Суочени са тешким изазовима морамо следити пут који су нам пре 106 година уцртали наши славни преци“, рекао је Тодић.

Учесници обележавања 106. године Топличког устанка положили су венце и на спомен обележје жртвама НАТО бомбардовања, а потом су обишли спомен собу посвећену Топличком Устанку. Након тога уследила је свечана академија у Дому културе на којој је приређен богат културно уметнички програм.

Обележавање данашњег дана почело је маршом планинара „Стазама топличких устаника“ од Лепосавића до Сочанице.

Обележавање Топличког устанка је саставни део Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије. И ове године је одржан у организацији Општине Лепосавић и Центра за културу „Сава Дечанац“ у Лепосавићу.

(Лепосавић портал)

Повезани чланци

Back to top button