U Sočanici obeležena godišnjica Topličkog ustanka

Polaganjem venaca kod spomen česme i svečanom akademijom u Sočanici obeležena 106.godišnjica Topličkog ustanka. Kraj spomen česme služen je parastos i položeni su venci junacima koji su svoje živote dali za slobodu otadžbine.

Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić sa saradnicima položio je vence i istakao je da su Srbima sa ovih prostora pravda i sloboda najvredniji ideali za koje su uvek bili spremni da se bore.

„I danas odajemo poštu našim slavnim precima koji su svoj život položili u odbrani ovih prostora od najezde neprijatelja. Njihova žrtva svrstava ih u red Obilića i Kosovskih junaka. Srbija na ovim prostorima posle svega što su joj radili nije uništena, posle svega što su joj oduzeli nije ni propala. Srpsko srce i danas kuca za Kosovo i Metohiju i to ne može niko da zaustavi. Naša obaveza je da verujemo u ovu zemlju i u našu državu Srbiju. Suočeni sa teškim izazovima moramo slediti put koji su nam pre 106 godina ucrtali naši slavni preci“, rekao je Todić.

Učesnici obeležavanja 106. godine Topličkog ustanka položili su vence i na spomen obeležje žrtvama NATO bombardovanja, a potom su obišli spomen sobu posvećenu Topličkom Ustanku. Nakon toga usledila je svečana akademija u Domu kulture na kojoj je priređen bogat kulturno umetnički program.

Obeležavanje današnjeg dana počelo je maršom planinara „Stazama topličkih ustanika“ od Leposavića do Sočanice.

Obeležavanje Topličkog ustanka je sastavni deo Državnog programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije. I ove godine je održan u organizaciji Opštine Leposavić i Centra za kulturu „Sava Dečanac“ u Leposaviću.

(Leposavić portal)

Povezani članci

Back to top button