У Србији ће се вакцинација против короне обављати у три фазе

Оперативни план за имунизацију против ковида 19 у Србији, који је објавио Институт „Батут“ предвиђа вакцинацију најмање петине, а највише половине становништва у три фазе. Колико ће бити тај удео зависиће од броја цепива, пише Политика.

У првој фази, која је практично већ у току, планирано је вакцинисање више од 720 000 људи у три категорије: запослени у здравственим установама с највишим ризиком од настајања или преношења инфекције, запослени у домовима за старе и другим установама социјалне заштите, као и одређене старије узрасне групе становништва.

Приоритет за имунизацију у здравству јесу запослени у јединицама интензивног лечења у ковид болницама, запослени у ковид амбулантама Домова здравља и пријемно тријажним центрима болница, радници који су у ковид болницама у директном контакту са оболелима на одељењима и запослени у лабораторијама за директну дијагностику ковида 19.

У приоритетну групу спадају и запослени у болницама које нису у ковид режиму али раде на интензивном лечењу и у хируршким и осталим одељењима као и у Домовима здравља.

Планирано је да у овој фази цепиво прими око 85.400 здравствених радника.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button