У српској заједници је постојала велика потреба за Сигурном женском кућом

Женски инклузивни центар, иза чијег рада стоје Удружења жена  „Наш дом“ и „Рука руци“,  а који је подржан од стране Министарства за рад и социјалну заштиту али и више међународних организација, једина је установа која нуди заштиту женама жртвама насиља из српске и ромске заједнице јужно од Ибра.

Почела је са радом у марту прошле године и од тада до данас кроз центар су прошле много жртава породичног насиља.

Можемо да наведемо да смо у току прошлогодишњег рада имали 10 жена корисница овог центра и уједно 21 дете. Сада ви видите колики је број деце која посматрају и која су сведоци тог насиља у породици, а уједно жене које су изложене малтретирању и физичком насиљу које су одлучиле да ипак пријаве насиље или центру за социјални рад или косовској полицији“, каже Рикало.

У спрској заједници је постојала је велика потреба за радом овакве установе тврди менаџер особља у женском инклузивном центру. Истиче да су у жељи успешније сарадње потписали меморандуме са свим општинама са српском већином јужно од Ибра. 

„Ми покривамо простор од осам општина у којима пружамо и примамо жртве породичног насиља, а то су општине: Ново Брдо, Клокот, Партеш, Ранилуг, Грачаница, Штрпце и Каменица.  Имамо велики простор из кога могу све жене да дођу, а и планирамо да радимо са њима пројекте из економског оснаживања“, поручује менаџер Женског инклузивног центра.

Женски инклузивни центар није више једина установа задужена за рад са припадницима неалбанске заједнице. Од недавно је у Зубином Потоку, на северу Косова, отворен исти центар.

На Косову постоји 10 сигурних кућа, једна сигурна кућа је за децу која су напуштена, која су без родитеља, живе на улици и немају обезбеђен посао за даљи живот. Друга сигурна кућа се бави заштитом жена од трговине робљем и савременим ропством и ових осам сигурних кућа распоређено је на простору Косова. Mеђу њима је наша сигурна кућа која је почела да ради од марта 2020. године, а уједно је отворена још једна сигурна кућа у Зубином Потоку тако да за српско становништво и популацију из невећинских заједница имамо две сигурне куће за пријем жртава насиља у породици“, појашњава Рикало.

Осим заштите Центар омогућава да жена стекне знање из области рада на рачунару, али и знање о кројењу, шивењу, везу, изради украса, маникиру или фризерском занату како би економски могла да се осамостали и зарађује.

Када жена добије информацију где може да конкурише, када су позиви, који донатори подржавају жене које имају идеје да крену са неким бизнисом, тако да ћемо ми фактички бити један расадник који ће омогућити да жене сазнају информације, коме да се обрате, како да га напишу, како да аплицирају и уједно да имплементирају те пројекте“, наглашава.

Статистика показује да се у време пандемије коронавируса бележи пораст породичног насиља. Рикало истиче да је за најмање 35 посто повећано насиље у породици због изолације, недовољне слободе кретања, сваког изласка из куће, отпуштања са посла. Током 2020. години било је 2.069 пријава косовској полицији поводом случаја насиља у породици. Бележи се и повећан број позива на С.О.С телефон. На жалост, бројке показују и да се седам од десет жена, које су претрпеле физичко насиље у браку, по изласку из сигурне женске куће ипак враћа насилнику.

Могу да вам кажем да се углавном насиље пријављује када је насилник у алкохолисаном стању, а то обично буде за наше славе и израженије је у зимском периоду него у летњем. Можемо да кажемо још и да је током ове пандемије такође било позива. Имали смо преко 110 позива док прошле године пружених телефонских услуга и објашњења коме треба да се обрате и на који начин могу да дођу до нас, које услуге пружамо. Тако да сматрамо да је и пандемија учинила да се број насиља над женама повећа“, тврди Рикало,

Женски инклузивни центар сарађује са свим центрима за рад и социјалну заштиту као и са представницима КФОР-а, косовске полиције али и другим невладиним организацијама које се баве овом проблематиком.

У сарадњи са мобилним оператером „Ваља“ успостављен је и С.О.С бесплатан телефон. Позивањем на 0800 21000 жене могу да пријаве насиље али и добију бесплатну помоћ и савет психолога и социолога.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button