У Светим Архангелима изложба „Манастир Грачаница на старим фотографијама“

Изложба „Манастир Грачаница на старим разгледницама и фотографијама“ свечано ће бити отворена 8. априла 2023. године у 13 часова у порти Манастира Светих Архангела код Призрена, наводе организатори.

Архив Косова и Метохије, након премијере у Грачаници изложбу сели у Душанову задужбину крај Бистице. Поставка се састоји од 56 различитих, већином необјављених разгледница и фотографија,које представљају јединствено фотографско путовање од 1878. до 1989. године.

Илустровани материјал прикупљен је у: Државном архиву Србије, Архиву Југославије, Историјском музеју Србије, Народном и Етнографском музеју у Београду, као и Народној библиотеци Србије.  Своје колекције уступили су и колекционари са простора Косова и Метохије.

Манастир Грачаница на старим фотографијама
Фото: Ризница

Архив Косова и Метохије у циљу очувања историјске  и културне баштине на Косову и Метохији покренуо је низ активности које подразумевају прикупљање, чување и систематизацију грађе на простору свог деловања. Крајем прошле године Архив је покренуо своју издавачку делатност и објавио књигу Стојана Зафировића, „Моје службовање у Старој Србији у време последњих година турске владавине“, приредили Славиша Недељковић и Александра Новаков.

Покровитељи изложбе су: Министарство културе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију уз несебичну подршку Епархије рашко-призренске, а организатори су  Архив Косова и Метохије ,Друштво пријатеља манастира Св. Архангела код Призрена и Дом културе„Грачаница“.

Повезани чланци

Back to top button