Учестале пљачке над преосталим Србима у Ћерановици

Обијање српских кућа и крађе свега што је на дохват руке, од покућства преко алата и електричних уређаја постаје све учесталија појава у Ћерановици, повратничком месту засеока Клобукар у новобрдској општини.

Средином прошлог месеца, лопови су упали у кућу Божидара Здравковића и однели му нов електрични шпорет. Божидар се у тренутку упада лопова није налазио код куће, а из страха случај није смео да пријави полицији. Крађу је потврдио је за Ризницу његов комшија Сретен Стоиљковић, чија је кућа такође више пута била пљачкана и обијана.

„Ја сам пријавио да је Божидарева кућа обијена јер сам уједно отишао да пријавим да је и мени неко бацао смеће испред улазних врата, и обио гаражу“, испричао је Стоиљковић.

Додаје да је полиција из Новог Брда у присуству двојице полицајаца из Регионалне полицијске станице у Гњилану обавила увиђај те да су детаљно упознати о најновијим случајевима крађе као и то да се оне не догађају први пут.

Стоиљковић не живи стално у Ћерановици. Каже да ради у Крагујевцу али да кућу редовно обилази и враћа се у село, те да сваки пут по повратку затекне неко ново непријатно изненађење које му, како сумња приређују комшије.

Обијена гаража на кући Сретена Стоиљковића

„Стигао сам прекјуче, затекао ђубре пред улазним вратима, гаража у којој чувам алат и дрва је обијена, још не знам да ли је нешто однето, а улазна врата су испрскана нафтом или уљем, не могу то да очистим, Не знам шта су хтели са тим, да ли да ме уплаше или да запале врата, није ми јасно“, прича Стоиљковић.

Божидар Здравковић, чија је куће недавно обијена није био доступан ни после бројних позива. У селу су нам рекли да је отишао на вакцинацију против ковида 19.

 Како нам је потврђено, овде су половином децембра прошле године обијене још две српске куће, а да се једино не дирају оне које су купили или узурпирали Албанци и претворили их у викендице.

Представник Села Милорад Симоновић који је и сам био неколико пута пљачкан каже да је полиција обавештена о свему.  

„ О свему су обавештени али до сада до мојих ушију није дошло да је неко приведен или процесуиран због тога“, прокоментарисао је кратко.

Лопови су улазна врата испрскали нафтом или уљем, фото: С. Стоиљковић

Стоиљковић и Симоновић апелују на представнике КВОР-а и полиције да чешће патролирају кроз засеок.

„Они дођу чим их ми позовемо, а ми их позовемо кад се деси нека крађа, а тада је већ касно“, каже Стојковић.

У Ћерановицу се средином јула 2009. године вратило 32 људи, а данас их у селу живи свега шесторо. Пре рата село је бројало 50 кућа. Налази се на тромеђи општина Ново Брдо, Косовска Каменица и Гњилане.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button