Удружење и Унија Црногораца на Косову и Метохији: Званична Подгорица да повуче амбасадора са Косова

Удружење и Унија Црногораца захтева од званичне Подгорице, да хитно повуче амбасадора Црне Горе на Косову до уређивања формално правног положаја и почетка имплементације Стратегије за интеграцију и афирмацију Црногораца коју је косовска Влада усвојила 2016. године.

У саопштењу које потписује председник Удружења Слободан Вујичић, подсећа се да су највиши званичници Косова преузели одговорност да реше ову ситуацију од момента када је 5. јануара. 2009. године тадашњи председник Црне Горе, Филип Вујановић, на захтев, Удружења Уније Црногораца Косова условио постављање амбасадора Црне Горе на Косову све до уставног признања црногорске заједнице и обезбјеђивања услова за одрживи повратак неалбанског становништва из Црне Горе на Косово.

„Међутим, иако Косово још увијек није испунило ни један од услова, иако већ 12 година обмањује, како Црну Гору тако и нас Црногорце, дипломатски односи су ипак успостављени 15. јануара.2010. док је амбасадор Црне Горе на Косово ступио на дужност 24. октобра. 2016. Тим чином, режим у Црној Гори показао је недоследност и забрињавајући степен небриге за опстанак, повратак и коначну судбину црногорске заједнице на Косову“, закључује се на крају саопштења.  

Повезани чланци

Back to top button