Угоститељи и трговци у српским срединама око Приштине не примају динаре

Већина трговинских и угоститељских објеката у централном делу Косова, престало је данас да врши наплату робе и услуга у динарима, страхујући од примене уредбе Централне банке о кажњавању у случају трговања страним валутама, изузев евром.

У српским срединама око Приштине до јуче се трговало динарима, а из предострожности и непознаница у вези примене дела уредбе о кажњавању, власници продавница, кафића и кафана, престали су да примају и тргују динарима.

Из Централне банке се још нису огласили поводом истека транзиционог периода, одређеног како би се грађани прилагодили новим правилима монетарног и платног промета.

Медији у Приштини наводе да је једна од најважнијих мера ублажавања примене уредбе о евру ако једином средству плаћања, односила на непримењивање новчаних казни и административних мера, као што је забрана увоза девиза за субјекте који послују са готовином.

Упоредо са трајањем транзиционе фазе, званичници Београда и Приштине више пута су се безуспешно састајали у Бриселу, како би пронашли решење за коришћење динара на Косову, а од којих зависи егзистенција већине од преко сто хиљада Срба на КиМ.

Наредна рунда разговора најављена је за ову недељу.

Представници централних институција у Приштини нису желели да говоре да ли ће бити примене политике кажњавања грађана и субјеката који користе динаре. Премијер Аљбин Курти је рекао да је то надлежност Централне банке, као независне институције.

Већина Срба на КиМ, живи од примања из система Владе Србије, а од забране допремања динара из централне Србије, новац су подизали на банкоматима постављеним на више локација у близини административних пунктова Јариње, Брњак, Мердаре, Кончуљ, Мучибаба.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button