Ухапшен још један Србин из општине Исток, адвокат: осумњичени за наводни ратни злочин пријављени на дан хапшења

Косовска полиција ухапсила је још једног Србина – Жарка Зарића из села Љубожде у општини Исток због сумње да је наводно починио ратни злочин поротв цивилог становништва на Косову, у периоду од 1998. до 1999. године, потврдио је за Косово онлајн његов бранилац, адвокат Дејан А. Васић.

Зарић је ухапшен данас у својој кући у селу Љубожде, где од 2017. године живи као повратник, рекао је Васић.

„Зарић ће сутра у 10 сати бити изведен пред судију за претходни поступак Основног суда у Приштини који ће одлучивати о мери судског притвора. Ја ћу током дана посетити притвореног Зарића“, рекао је Васић.

Подсећа да је ово други повратник у општини Исток који је ухапшен и осумњичен за исто дело.

„Недавно је под истим сумњама приведен и Гаврило Милосављевић. Симптоматично је да су у последњих 11 привођења – осумњичени пријављени на дан хапшења“, рекао је Васић.

„Полицијски истражитељи Управе за истраживање ратних злочина (ДХКЛ) успели су да лоцирају и ухапсе осумњиченог Ж. З., рођеног 1954. године, осумњиченог за кривично дело ‘ратни злочин против цивилног становништва’ почињен у периоду 1998-1999 у општини Исток“, навели су из полиције.

Тврде да је током рата осумњичени наводно вршио дужност командира полицијске станице у селу Ракош у општини Исток.

Канцеларија за Косово и Метохију саоштила је данас да је хапшењем још једног Србина у општини Исток јасно да је Аљбин Курти, са његовом полицијом, кренуо у лов на Србе повратнике, како би их одвратио од повратка и мирног суживота.

„Још један Србин, повратник у општину Исток, ухапшен је данас у свом селу, у овом месту. Реч је о Жарку Зарићу који је с кућног прага одведен, под оптужбом за наводни ратни злочин у селу Љубожда“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Додају да се Зарић 2017. године вратио у своје родно село и да од тада није напуштао Косово.

„Очигледно је Аљбин Курти са својом полицијом кренуо у лов на Србе повратнике, како би их страхом и лажним оптужбама одвратио од повратка и мирног суживота на њиховим вековним огњиштима“, поручују из Канцеларије за КиМ.

„После оваквих политички мотивисаних хапшења, јасно је због чега је стопа повратка протераних и расељених Срба на Косово и Метохију најмања у једном постконфликтном подручју“, истиче се у саопштењу.

Канцеларија за Косово и Метохију ангажовала је адвоката који ће заступати Зарића пред приштинским правосуђем.

„О овим намештеним хапшењима обавестићемо и све међународне представнике“, додају из Канцеларије за КиМ.

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button