Улуташ: КФОР агилно, флексибилно и видљиво присутан на Косову

Међународна заједница и КФОР биће на опрезу, с обзиром на сложену динамику и „потенцијал за даље немире, посебно на северу Косова“, истакао је командант Кфора генерал-мајор Озкан Улуташ.

Он је за портал Телеграфи оценио да је ситуација на КиМ после пуцњаве у Бањској у септембру прошле године „мирна, али нестабилна“.

„Све у свему, ситуација је мирна, али је и даље нестабилна. Помно пратимо све значајне безбедносне догађаје у региону јер нам је свест о ситуацији од виталног значаја“, казао је Улуташ у интервју за приштинску агенцију.

Командант Улуташ додао је да ситуација на терену после Бањске остаје напета.

„Наш циљ је да спречимо понављање насиља и помогнемо стварању услова за подстицање дијалога и нормализације односа између Приштине и Београда. Свакодневне активности КФОР-а имају за циљ стварање неопходног безбедносног оквира да би дијалог уз посредовање ЕУ напредовао“, казао је Улуташ.

Додао је да КФОР редовно комуницира са свим међународним и регионалним актерима и да је за свој приоритет поставио промовисање комуникације и координације засноване на поверењу.

„Редовно контактирам представнике безбедносних организација на ‘Косову’ и начелника одбране Оружаних снага Србије по разним безбедносним питањима, ради спречавања и реаговања на инциденте који могу да угрозе стабилност региона. Ово је посебно важно у временима појачаних тензија“, додао је командант КФОР.

Према његовим речима, КФОР игра кључну улогу у одржавању безбедног окружења за све заједнице.

„На крају, наш циљ је да наставимо са нашим напорима да спречимо ризике од нових тензија и избијања насиља блиском сарадњом са Косовском полицијом и Еулексом као првим и другим фактором. Наша стална координација је кључна за обезбеђивање одрживе безбедности за добробит свих заједница које живе на КиМ и за одржавање регионалне стабилности“, рекао је Улуташ.

Додао је да КФОР има агилно, флексибилно и видљиво присуство широм КиМ и да остаје фокусиран на свакодневну имплементацију њихове мисије под мандатом УН, као и да је фокусиран на неколико кључних фактора као што су стабилности на Косову, укључујући присуство било каквих тензија које утичу на безбедно окружење за све заједнице.

Такође је навео да су усредсређени и на слободу кретања, што је кључни мандат КФОР-а, на праћење и реаговање на све безбедносне инциденте који се могу десити, процену њиховог потенцијалног утицаја на целокупно безбедносно окружење.

Једно од кључних питања је и сарадња са регионалним актерима и локалним институцијама: ниво сарадње и дијалога између КФОР-а и локалних институција, као и начелника Војске Србије, јер је то, како је казао, кључно за очување мира и безбедности.

Повезани чланци

Back to top button