УНС на Косову усвојио годишњи извештај о раду

Редовна скупштина Удружења новинара Србије на Косову (УНС)  на којој је представљен и усвојен годишњи извештај о раду, одржана је данас у Грачаници, како се наводи у саопштењу, у складу са анти-ковид мерама.

О резултатима рада у протеклој години, која је од марта посебно отежана ванредним стањем и пандемијом ковида 19  говорио председник УНС-а на Косову Будимир Ничић. 

Ничић је рекао да су УНС и УНС на Косову у више наврата позивали на професионално извештавање у времену пандемије и реаговали на стравичан поступак портала „Газета Сињали“ који је објавио списак са именима 210 Срба, Рома и Горанаца са Косова којима је одређена изолација или се лече од вируса корона и тражио хитно уклањање са интернета.

Говорио и да је међу бројним реаговањима и оно на извештавање Радио-телевизије Косово, портала „Телеграфи“,  „Бота сот“ и „Косоварија“ и осталих медија на албанском језику који су  у време пандемије објавили да се Српска православна црква у Приштини „против ковида 19 бори непотврђеним руским моделом”.

УНС на Косову је, подсетио је Ничић, седму годину за редом доделило Бели божур и Црни Божур за добру сарадњу са новинарима и медијима, односно лошу сарадњу и неодазивање новинарима и медијима.

И ове године известио је Ничић присутне, једна од најважнијих активности била је да се новинари и медијски радници окупе поред плоче несталим колегама Ђуру Славују и Ранку Перенићу, на ледини поред Велике Хоче, са које годинама УНС и УНС на Косову траже правду не само за Славуја и Перенића, већ и све колеге које су убијене и отете од 1998. до 2005. године, без обзира на веру и националност.

Ове године јавно се са тог места изнело очекивање да Специјални суд за ратне злочине са седиштем у Хагу и Специјално тужилаштво одговоре где су наше колеге, ко је одговоран за њихова убиства и отмице, а да се починиоци тих злочина најстроже казне, објаснио је присутнима Ничић.

 Међу активностима УНС-а на Косову била је и недавна организација семинара за новинаре о злочинима из мржње на ком је учествовало 20 новинара, а предавачи су били Иван Илић, дописник РТВ-а из Хага и Брисела и Јелена Петковић, која је истраживала убиства и отмице српских и албанских колега на Косову.

Повезани чланци

Back to top button