УНС поводом годишњице од отмице двојице српских новинара: Слобода професије зависи од расветљавања убиства новинара

Представници Удружења новинара Србије данас су код обележја „Тражимо их“, где су пре 22 године на путу Велика Хоча–Зочиште нестали новинар Радио Приштине Ђуро Славуј и возач Ранко Перенић, поручили су да од расветљавања судбина убијених и несталих новинара од 1998. године на Косову и Метохије зависи слобода професије.

Председник УНС-а на Косову Будимир Ничић истакао је да Удружење тражи правду за Славуја, Перенића, али и све колеге које су убијене и отете од 1998. до 2005. године, без обзира на веру и националност.

„Очекујемо да нам Специјални суд за ратне злочине са седиштем у Хагу и Специјално тужилаштво одговоре где су наше колеге, ко је одговoран за њихова убиства и отмице, а да се починиоци тих злочина најстроже казне“, рекао је Ничић.

Члан Управе УНС-а Живојин Ракочевић рекао је да се иза злочина са тог простора налази систем, који је сада на власти и који „перманентно онемогућава истрагу“. Од истраге и расветљавања судбина злочина над новинарима, каже, зависи судбина слободе на Косову и Метохији, за Србе и за Албанце.

„Ако се према броју убијених и отетих новинара и медијских радника цени слобода овог простора, налазимо се на самом дну“, рекао је новинар Ракочевић и додао да је обележавање нестанка Славуја и Перенића важно како би се поручило да на том месту почива слобода професије.

Истраживачица УНС-а Јелена Л. Петковић, која је три године покушавала да сазна шта се десило са истрагама убијених и несталих колега на Косову и Метохији, рекла је да важно да се сваке године обележава годишњица како би показали солидарност са породицама Славуја и Перинића, али и осталим породицама које су изгубиле најмилије.

„Од јуна 1998. године до 2005. године убијено је и киднаповано 17 новинара из српских и албанских редакција, као и трочлана екипа немачког Штерна. Ни за кога од њих истраге нису спроведене до краја да знамо ко су убице, киднапери и налогодавци тих злочина. Тражимо истину“, рекла је новинарка Петковић.

Члан Суда части УНС-а Горан Аврамовић казао је да је ефикасан рад Специјализованих већа за седиштем у Хагу на овим злочинима последња прилика да међународна заједница покаже да јој је стало да се дође до епилога трагичних судбина колега.

„Уколико суд са седиштем у Хагу не искористи ову прилику, бојим се да ће међународна заједница, која има велику одговорност за ситуацију у којој се данас налазимо, са ових простора отићи црног образа“, рекао је Аврамовић.

Славуј и Перенић су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочиште да ураде прилог о повратку отетих монаха. Виђени су у Великој Хочи, у преподневним сатима, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом Ослободилачке војске Косова.

До данас породице Перенић и Славуј немају званичне информације о њиховој судбини. 

Извор
УНС

Повезани чланци

Back to top button