УНС: Приштина да обезбеди слободан проток српске штампе

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због забране дистрибуције српске штампе на територији Косова и Метохије, која је уследила после одлуке Владе у Приштини да забрани улазак робе која на себи нема назнаку „Република Косова“ и позива Приштину да без одлагања обезбеди слободан проток српских штампаних медија.

УНС-у је Звездан Михајловић из фирме КиМ Беоколп која дистрибуира српску штампу на КиМ, потврдио да им косовски цариници на прелазу Јариње од јуче не дозвољавају доставу новина из централне Србије, позивајући се на уредбу владе у Приштини, као и да је за сутра испорука отказана.

УНС истиче да се забраном српске штампе на Косову и Метохији грубо крши право на слободно информисање гарантовано међународним документима, попут Европске конвенције о људским правима и Универзалне декларације о људским правима, те да њихова дистрибуција мора бити ослобођена свих политичких ограничења.

УНС наглашава да овакво наметање препрека дистрибуцији озбиљно угрожава право српског народа на информисање на матерњем језику, нарочито имајући у виду чињеницу да се ниједан дневни или недељни лист на српском језику не штампа на Косову и Метохији.

УНС подсећа да због наметања таксе од 100 одсто на робу из централне Србије коју је увела Приштина, српски листови од новембра 2018. до априла 2019. године нису били на киосцима на Косову и Метохији.

УНС ће о овој ситуацији обавестити Међународну и Европску федерацију новинара, ОЕБС и комесарку за људска права Савета Европе Дуњу Мијатовић.

Извор
УНС

Повезани чланци

Back to top button