Уочи Брисела Вучић разговарао са Шолеом

Председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са специјалним саветником у америчком Стејт департменту Дереком Шолеом, који је пренео ставове званичног Вашингтона уочи сутрашњег састанка у Бриселу.

Дерек Шоле је истакао да САД потпуно подржавају предлог ЕУ о нормализацији односа Београда и Приштине и да очекује да сутрашњи састанак у Бриселу буде конструктиван, уз приметан напредак ка договору.

Шоле је, такође, рекао да треба да буду примењени споразуми, раније потписани у процесу дијалога, што подразумева и успостављање Заједнице српских општина.

Александар Вучић је рекао да очекује веома тежак састанак, али да је Србија привржена миру и стабилности у региону, те да је у том контексту спреман да ради на концепту и примени понуђеног плана уз јасно одређена ограничења.

Вучић и Шоле су разговарали и о европској будућности Србије, коју САД подржавају, као и о значајним могућностима за развој српско-америчке сарадње у различитим областима, посебно економској.

Председник Србије разговарао је раније данас телефоном с председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом и упознао га са ставовима званичног Београда уочи наставка дијалога са Приштином.

Двојица државника су се сагласили да је најважније одржати мир на Западном Балкану.

(РТС)  

Повезани чланци

Back to top button