Упокојеном митрополиту у част: „Ђедов сабор“ у Осојану

Сабор у знак сећања на митрополита Амфилохија, а поводом двадесет година од почетка повратка расељених и избеглих Срба у Осојане, биће одржан данас, сутра и у суботу у овом повратничком месту.

У саопштењу Епархије рашко – призренске и Дома културе у Грачаници који су организатори „Ђедовог сабора“ истиче се да је упокојени митрополит Амфилохије један од најзаслужнијих за повратак у овај крај. Он се првим данима повратка нашао да охрабри и подржи повратнике својим примером, љубављу и молитвама.

Програм Сабора :

05.08.2021. у 20 часова

Отварање Сабора, пројекција филма „Достојан„ посвећен митрополиту Амфилохију. У наставку приказивање документарног филма о повратку Срба у Осојане „Свитање у Истоку”, поздравни говори председник Општине Исток Малиша Ђурић и парох осојански Јован Цветковић.

06.08.2021. у 19 часова

– Књижевно вече и промоција међународног зборника радова „Вера и мисао у втрлогу времена“ (у част митрополита Амфилохија Радовића и епископа Атанасија Јевтића)

Учесници:

– Уредник Зборника Микоња Кнежевић, професор Филозофског факултета.

Песници:

– Новица Соврлић, председник Књижевног друштва Косова и Метохије,

– Ненад Јеро Раденковић, Звечан

– Ранко Ђиновић, Ђаковица

– Рајо Војиновић, народни гуслар

07.08.2021. у 08 часова

– Света архијерејска Литургија

– Добродошлица владике Теодосија,

– Миливоје Репановић, у име повратника из Осојана,

– Обраћање митрополита Јоаникија,

– Културно-уметнички програм:

КУД „Копаоник“, програм „Старосрпски извори“ извођење песама на стихове митрополита Амфилохија,

Осојане представља један од ретких примера успешног повратка Срба у Метохију. У Осојанску долину се од 2001. године вратило око 350 Срба, а у овом селу данас живи и око осамдесеторо деце.

Повезани чланци

Back to top button