Усековање главе Свето Јована Крститеља

Српска православна црква и верници обележавају Усековање главе светог Јована Крститеља, дан смрти светитеља који се, као савременик Исуса Христа и његов крститељ, сматра последњим пророком Старог и првим пророком Новог завета.

У народу се овај празник назива и јесењи Свети Јован или Јован Главосек. На овај дан је цар Ирод из Галилеје наредио да се одсече глава Светом Јовану.

Блудни и развратни цар Ирод је отерао своју жену, да би живео са својом љубавницом, женом рођеног брата. Против тога подиже глас Свети Јован и одмах би бачен у тамницу.

За време једног пира пред госте изађе Салома, ћерка његове наложнице, и поче да игра обучена само у седам велова. Пијани Ирод, занесен игром, пожеле девојку и обећа да ће дати све што буде тражила. Разуздане мајка и кћер затражише главу свеца. Ирод нареди да се Јован посече и његова глава донесе. Тако и би.

Обичаји и веровања

Срби на овај дан посте. Никако не треба да се једе или пије нешто црвено, јер подсећа на проливену крв Светог Јована Крститеља. Ни јабука, ни парадајз, ни бресква, ни црвено грожђе. На овај дан ваља брати лековите траве – кантарион, нану, коњску чубуру, линцуру.Такође, не треба радити никакве теже послове..

Слави се као крсна слава. На овај дан рођен је почивши патријарх српски Павле, у народу један од најомиљенијих српских патријарха.

Повезани чланци

Back to top button