Ускоро утврђивање изборног процеса на северу Косова најавио Краснићи

Министар администрације и локалне самоуправе тзв. Косова Ељберт Краснићи рекао је да ће процес избора на северу покрајине бити утврђен наредних дана и да ће административно упутство које омогућава подношење петиције за смену градоначелника бити спремно крајем месеца.

Он није изнео детаље о раду радне групе за израду административног упутства које омогућава покретање петиције грађана за смену градоначелника, али је рекао да су до сада одржана два састанка, преноси „Коха“.

Министарство администрације и локалне самоуправе тзв. Косова, почело је почетком месеца припрему процедура које би омогућиле смену градоначелника у општинама на северу.

Такође, започета је и припрема процедура за ванредне изборе у тим општинама, у складу са договором са изаслаником ЕУ за дијалог Беогада и Приштине Мирославом Лајчаком о деескалацији на северу Косова и Метохије.

Радна група министарства мора до 1. септембра да заврши нацрт административног упутства, на основу којег грађани на северу Косова и Метохије путем петиције треба да затраже смену актуелних градоначелника.

У четири општине на северу покрајине, Северној Митровици, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, у априлу су одржани ванредни избори који је су Срби бојкотовали, а на које је изашло нешто више од три посто бирача, углавном Албанаца, чији су политички представаници постали градоначелници.

Повезани чланци

Back to top button