Уснула мати Теоктиста, игуманија манастира Успења Пресвете Богородице у Ђаковици: У срцу носила кандило вере

Упокојила се мати Теоктиста! Тужна вест опхрвала је у понедељак увече најпре Србе родом из Ђаковице, где је ова храбра и пуна љубави монахиња била игуманија манастира Успења Пресвете Богородице и чувар српства у граду подно Паштрика и Проклетија, а потом и наше сународнике на КиМ као и широм централне Србије. Све који су о њој и њеним делима чули барем и две-три речи.

У манастирској цркви у Ђаковици, епископ рашко-призренски Теодосије служио је јуче ујутру литургију и мали помен игуманији. Како је саопштила епархија, мати Теоктиста (Полексија Кастратовић) својим духовним ликом, подвигом, љубављу, вером и молитвом оставила је неизбрисив траг у душама свих који су имали част да је упознају. Уписала се за време свог земаљског живота у вечну књигу живота Христа Спаситеља, коме је посветила свој живот.

– Мати Теоктиста је рођена 12. јула 1936. у ђаковичком селу Битеш као најмлађе од шесторо деце побожне породице Кастратовић. На крштењу од кума црквењака добила је име Полексија – пише у њеној биографији.

Школовала се у Беранама, Пећи и Вишеграду, а у Призрену завршила Педагошку академију и радила као учитељица. После 22 године рада добила је отказ јер је уместо Комунистичке партије изабрала Цркву. С благословом тадашњег епископа Павла долази у храм Успења у Ђаковици и остаје наредне четири деценије.

Тешке године рата 1998-1999, као и послератне, провела је уз цркву у Ђаковици у којој је пружала уточиште невољницима и храбрила народ. У то време јој се придружило још пет старијих жена Српкиња из Ђаковице које су под заштитом Кфора живеле при светињи. У мартовском погрому 2004. црква и парохијска кућа у којој су живеле потпуно су уништене. Евакуисане су у Високе Дечане. После пет година, 26. априла 2009, вратиле су се у Ђаковицу у обновљен парохијски дом. У међувремену је започела обнова храма који је завршен 2011. када је црквени комплекс проглашен манастиром. Тада је сестра Полексија добила име по преподобној Теоктисти Пароској и именована за игуманију. 

ВРАТИЋЕ СЕ СРБИ У ЂАКОВИЦУ

За све расељене Ђаковчане који су морали да напусте свој град била је кандило које се никада није гасило, али и вера и нада у повратак. Сигуран сам да делим мишљење свих расељених Ђаковчана: да је била покровитељка и заштитница Ђаковице. Молила се за наш повратак. У обновљеном храму казала ми је:

„Вратиће се Срби у Ђаковицу“, и увек је то понављала када ме види – рекао је за „Новости“ Миленко Јовановић, председник Привременог органа Општине Ђаковица.

 – Недавно за Велику Госпојину била је прилика да је Ђаковчани који су отишли на храмовну славу виде последњи пут. Иако тешко болесна, устала је да се причести. 

(Новости)

Повезани чланци

Back to top button