Успеније Пресвете Богородице слава Ораховца

Празник Успења Пресвете Богородице, који је и слава Ораховца, свечаном литургијом, уз присуство великог броја верника из Велике Хоче, Гораждевца и Племетине код Обилића, обележен је и у овом гадићу на југу Косова.

Последњу празничну литургију пред одлазак у заслужену пензију служио је отац Миленко Драгићевић, који је благословом тада епископа рашко – призренског Павла, а касније патријарха српског, овде дошао још 1986. године.  

„Хвала Господу Богу те се овде скуписмо, под свод свете Богородице наше заштитнице којој се увек молимо и Бога молимо да нас сачува за будућега века и спасење свих који се налазимо у порти цркве Свете Богородице. Ми живи, а и око нас мртви, сви заједно се молимо Богу и Светој Богородици, која је увек знала да нас сачува и сачувала нас је све ово време од када сам ту са вама, и ево са вама доживех и пензију, хвала Богу“, рекао је у обраћању верницима отац Миленко Драгићевић.

Фото: О. Радић

Пригодним словом, у име мештана Велике Хоче и Ораховца, од свог пароха опростила се професорка књижевности у тамошњој гимназији Оливера Радић.

„Драги наш оче Миленко, жао нам је што одлазиш а знамо да је жао и теби али свако мора да се врати својим коренима. Како си једном рекао ниси се ни надао да ћеш оволико остати овде са нама. У име свих нас овде и оних који су живели у Ораховцу, а данас су расути свуда по свету, захваљујем ти се за молитве упућене Богу на свакој литургији и у нашим домовима у које си залазио за славе и васкрс освештавајући водицу. Хвала ти за бројна венчања и крштења, за савете и критике, а и сузе које си пролио оног дана када смо се спаковали и хтели да кренемо тамо где су отишли Ђаковица, Пећ и Призрен. Хвала ти за све манифестације и прославе које су се очувале до данас твојим трудом и залагањем. Хвала ти што си био уз нас и када си могао да одеш у свој Тршић. Сада када одлазиш у пензију, знај да су твој дом све оне Светиње у Великој Хочи чију си обнову помагао. Упућујемо ти позив да нам се враћаш кад можеш“, рекла је Радићева.

У име Ораховачке парохије захвалницу оцу Миленку уручио је отац Милан Станојевић. Захвалницу је у име ораховачке Гимназије уручила и директорка Добрила Витошевић.

Фото: О. Радић

Парох хочански и ораховачки Миленко Драгићевић врсни је познавалац историје Велике Хоче, чувар старих књига, докумената и предања.

Домаћини славе ове године били су Слободан Станковић, Словен Баљошевић, Звонко Радовановић и Ивица Мајмаревић. У продужетку свете Литургије, кренула је литија коју су предводила дечица са иконама, а освећени су и славски дарови, преломљени колачи. За следећу годину, пријавило се чак осам нових колачара.

Уочи празника у ораховачку цркву стигла је позлаћена икона Успења Пресвете Богородице, дар Хуманитарне организације „Сви За Космет“, рад монахиња манастира Брњак, те се овим путем Ораховчани јавно захваљују овој организацији на дивном дару.

И.М. – О.Р.

Повезани чланци

Back to top button