Успешно завршена још једна Божићна хуманитарна акција Димитрија Марковића и Ненада Јеремића

Приштинске власти су хуманитарцима Димитрију Марковићу из Бајине Баште  и Ненаду Јеремићу из Београда у септембру 2022. године забрањен улазак на Косово и Метохију. Међутим, то ову двојицу племенитих људи није омело да наставе да се боре и помажу опстанак косовскометохијских Срба на својим огњиштима.

„Остајемо верни косовском завету и настављамо као и до сада са нашим активностима. Нема предаје“, рекао је тим поводом Димитрије Марковић који је и ове године привео крају још једну божићну и новогодишњу акцију у оквиру које је подељено више од 400 хиљада динара.

„Хвала свим нашим драгим пријатељима и људима добре воље који су својим прилозима помогли да за Божић обрадујемо деветнаест српских породица на Косову и Метохији и помогнемо обнову једне светиње. Такође се захваљујемо свим пријатељима са Косова и Метохије који су нам помогли да помоћ стигне до оних којима је намењена. Овога пута је подељено укупно 482.880 динара. Ако узмемо у обзир да је реч искључиво о прилозима пријатеља и да се информација ширила од уста до уста имамо разлога да будемо задовољни постигнутим резултатом“, саопштио је Марковић.

За обнову помоћног објекта цркве Светог Николе у Готовуши, селу на обронцима Шар планине, на крајњем југу Косова и Метохије, уплаћено је  смо 60.000 динара. Црква је из 16. века и уписана је у регистар завода за заштиту споменика као културно добро од изузетног значаја.

Милени Стојановић из села Севце код Штрпца уплаћено је 10.000 динара на име Божићних пакетића за децу. Милени се супруг упокојио и она живи са две мале ћерке и без сталног је запослења.

Милош Рашић из Добротина

Милошу Рашићу из Добротина, недалеко од Грачанице, који због болести није у могућности да ради, а са мајком живи у кући која прокишњава донирана је нивчану помоћ у износу од 60.000 динара.

Слободану и Јованци Станковић из Ораховца, родитељима петоро деце уплаћено је 20.000 динара. Јованка и једнно дете болују од целијакије тако да им значајан трошак представља посебна врста хране коју мора да користи. Истрајни су у намери да остану на Косову и Метохији.

Породици Ничић из Новог Бадовца код Приштине овога пута је уплаћена помоћ од 20.000 динара. Бојан и Наташа Ничић имају шесторо деце и живе од социјалне помоћи и повременог Бојановог надничења.

„Тамари Савић из Новог Брда која живи са супругом, троје деце и свекрвом упутили смо новчану помоћ од 60.000 динара за потребе обнове куће, а пароху Небојши Секулићу који са супругом Александром и четворо деце живи у Истоку послали смо поводом Божића и божићних празника 20.000 динара“, кажу Димитрије Марковић и Ненад Јеремић.  

Породици Словена и Зорице Баљошевић из Ораховца, на предлог пријатеља, упућена је помћ од 20.000 динара. Словен и Зорица имају ћерку која студира у Косовској Митровици и сина који је први разред средње школе. Син се у октобру разболео, оперисан је и још увек се налази на лечењу у Београду. Баљошевићи никада нису напуштали Ораховац, град у коме данас живи мање од четири стотине Срба.

Златку Томићу из планинског села Сушиће у Сиринићкој жупи који је без сталних примања, овога пута је упућена помоћ од 15.000 динара, а Радовану Крстовићу из Гораждевца код Пећи 15.000 динара за неопходне лекове.

Петочланој породици Станка Станковића из села Врбештица у Сиринићкој жупи упућено је 15.000 динара. Станко и његова супруга су без сталног запослења, а Анастасија, Андријана и Александра похађају школу у оближњем Штрпцу.

Достани Кривчевић из села Беревце код Шртпца у марту прошле године упокојио се супруг. Остала је да живи сама са троје деце од минималних примања. Синови су незапослени а ћерка је студент. Уплаћемо јој је 15.000 динара како би Божић дочекала у радости и за пуном трпезом.

Зорану и Катарини Илић из Грачанице, родитељима четворо деце упућен је на жиро рачнун новац  од 15.000 динара. Зоран и Катарина су незапослени а децу издржавају од социјалне помоћи и Зорановог надничења.

Наташи Јевтић из Добротина, код  Липљана, која са мужем и двоје мале деце живи од социјалне помоћи, уплаћено је 15.000 динара. Помоћ је уплаћена по препоруци из Центра за социјални рад у Грачаници.

Шесточланој породици Перић из махале Пауновци код Новог Брда уплаћена је новчана помоћ од 20.000 динара.

По благослову оца Николе Драгићевића из Косовог Поља упућено је 20.000 динара помоћи за породицу Дејана Столића.
Дејан Столић прима социјалну помоћ у висини од 11.000 динара, а живи са супругом и петоро деце. Две ћерке студирају у Косовској Митровици, један син је у средњој а два у основној школи.

Славиша Делибашић из Косовог Поља живи са супругом и двоје деце. Једна ћерка је болесна и у инвалидским колицима тако да им лекови за њу представљају значајан издатак сваког месеца. По благослову надлежног пароха, оца Николе Драгићевића упућена им је помоћ од 20.000 динара.

Страхиња, Михајло и Немања Петровић из Грачанице 2010. године остали су без оба родитеља. Најмлађи Немања, тада није имао ни годину дана. Од тада живе за стрицем и стрином који брину о њима а од примања имају само родитељску пензију која није довољна ни за најосновније потребе.
Овога пута им је послата новчану помоћ од 20.000 динара а неће бити заборавити ни убудуће.

Лена, Ирина и Андрија Николић из Великог Ропотова

Марија Николић је самохрана мајка која са троје деце, Леном (11), Ирином (8), и Андријом (6) живи у Великом Ропотову код Косовске Каменице.
Муж јој је умро у марту 2022. године. Живи од социјалне помоћи и породичне пензије. Андрија (на слици) не говори, лекари су открили лакши облик аутизма. Уплаћена им је новчана помоћ од 20.000 динара, а новац јој је потребан и за лечење детета.

Небојши Стојановићу из Доње Будриге код Гњилана који са супругом, четворо деце и оцем живи од пољопривреде и вулканизерског заната послата помоћ од 15.000 динара.

Претходни пут је Небојши купљена половна дизалица за вулканизерску радњу која му је била неопходна. Стојановићи су вредна породица која се бори да опстане на Косову и Метохији.

Марковић наглашава да се  Ненад Јеремић и овога пута потрудио да направи списак свих приложника. Сисак је послат у цркву Светог Саве у јужном делу Косовске Митровице са молбом оцу Ненаду да се помоли Господу за здравље и свако добро драгих нам добротвора и њихових породица.

Повезани чланци

Back to top button