Усвојена препорука за пријем тзв. Косова у СЕ

Парламентарна скупштина Савета Европе (ПССЕ) већином гласова усвојила је извештај специјалног известиоца Доре Бакојани, у којем је подржано чланство Приштине у овој организацији.

Од 171 посланика, 131 је гласао за, 29 је било против, а 11 уздржано. 

Парламентарна скупштина СЕ, иначе, има 306 чланова парламента из 46 држава чланица.

Шефица делегације Србије у ПССЕ Биљана Пантић Пиља истакла је у обраћању парламенту да су у извештају Бакојани прекршени сви закони на којима је ова институција заснована.

„Примате нешто што није држава, кршећи све процедуре. Размотрићемо да ли ћемо остати члан организације која не поштује међународна права“, рекла је Пантић Пиља и завршила излагање реченицом на српском: „Живела Србија“. 

На почетку заседања  Парламентарне скупштине Савета Европе у делу седнице који се односио расправу о захтеву тзв. Косова да буде примљено у ову организацију известилац СЕ Дора Бакојани представила је свој извештај.

Извештај не даје позицију о статусу, признавање или непризнавање је прерогатив држава, рекла је Бакојани, додајући да је обављено безброј састанака приликом састављања извештаја и наводећи да је он темељно урађен.

„Правни систем Косова је у складу са међународним стандардима, Косово је снажна функционална парламентарна демократија“, истакла је Бакојани наводећи да је то мишљење водећих адвоката.

Постоји нарочита забринутост за права мањина, додала је она и истакла да су три главна проблема у вези са којима је потребна хитна акција: имплементација одлука о Дечанима, престанак конфискације имовине, успостављање ЗСО.

„Направљен је стваран напредак, скупштина је успела да реши оно што је било највеће кршење права: имплементација одлуке о враћању земље Дечанима, то представља велику победу за владавину права. Власти Приштине потписале су обавезе које преузимају а које су обавезне за чланове Савета Европе. Скупштина треба да предложи да Комитет министара позове тзв. Косово да постане члан СЕ“, рекла је Бакојани.

Она је истакла да је формирање ЗСО унутрашње питање „Косова“ које се тиче само њених грађана и да се трудила да га реши, али је ово питање од 2013. кључан део дијалога који се води под окриљем ЕУ. 

На седници је одбачено девет амандмана које је поднела Србија, као и два италијанске делегације.

Коначну одлуку о пријему тзв. Косова у Савет Европе треба да донесе Комитет министара на седници која би требало да буде одржана од 16. до 17. маја.

ДАЧИЋ: ДАН СРАМА У САВЕТУ ЕВРОПЕ

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је вечерас, након што је у Парламентарној скупштини Савета Европа (ПССЕ) усвојена препорука да се тзв. Косову одобри да постане члан Савета Европе, да је данас „дан срама у ПССЕ“, будући да је први пут у историји, како је истакао, препоручено чланство нечега што није држава, и које притом не испуњава основне услове у домену људских права и слобода.

„Данас је дан срама у Парламентарној скупштини Савета Европе. Први пут у историји препоручено је чланство нечега што није држава, и које притом не испуњава основне услове у домену људских права и слобода'“, поручио је Дачић, саопштено је из Министарства спољних послова.

Истакао је да Приштина већ 11 година одбија да формира Заједницу српских општина, што је њихова међународна обавеза, као и да спроводи политику терора над српским народом и етничко чишћење.

Овом одлуком, наметнутом силом међународних моћника, поткопали су темеље самог Савета Европе и међународног правног поретка, нагласио је Дачић.

„О каквом принципу заштите територијалног интегритета ће даље причати, када су нарушили територијални интегритет Србије? Ми ћемо наставити нашу борбу свим снагама, борићемо се да та одлука не буде усвојена на Комитету министара 16. маја. А видећемо и колико вреди реч међународне заједнице коју су дали председнику Александру Вучићу да Косово неће бити примљено у Савет Европе док не формира Заједницу српских општина или ће то опет бити лаж“, упитао је шеф српске дипломатије.

Парламентарна Скупштина Савета Европе (ПССЕ) усвојила је вечерас нацрт извештај известиоца за тзв. Косово у СЕ Доре Бакојани, у којем се препоручује да се тзв. Косову одобри да постане члан Савета Европе.
За пријем тзв. Косова у Савет Европе гласало је 131 од 171 присутног члана ПС СЕ, 29 је било против, а 11 је било уздржано.

(Танјуг)

Повезани чланци

Back to top button