Велика Госпојина, храмовна слава манастира Грачаница

Свечаном литругријом коју је уз саслужење свештенства и монаштве Епархије рашко-призренске служио владика Теодосије у манстиру Грачаница данас је обележена Велика Госпојина сеоска и храмовна слава задужбине Краља Милутина.

Велики број верника присуствовао је причешћу и литији, а у току литургије обављена су и два рукополижења. Зоран Вујић и Вуксан Костић рукоположени су за свештенике и добили парохије на управљање чиме су, како је рекао владика Теодосије, оправдали позив Христов да достојно служе пред олтаром и престолом Божјим.

Фото: Ризница

Монаштуву, свештенству и верном народу у Грачаници и на Косову и Метохији празник је честитао и помоћник директора Кацеларије за Косово и Метохију Милош Терзић.

Он је изразио наду да ће из године у годину на овом месту бити још више народа нагласивши да ће представници Владе Републике Србије и Канцеларије за КиМ наставити да помажу опстанак и повратак.

„Ови људи предтављају бедем одбране српских национални интереса и вредности. Та борба у будућности сигурно ће бити много јача и лакша уколико се држимо СПЦ, наше вере, традцијице, ако поштујемо нашу духовност јер СПЦ представља темељ нашег националног идентитета али је и сидро и крст останка и опстанка српског народа на Косову и Метохији. Влада РС и Канцеларија за КиМ ће увек бити уз наш српски народ. Сведоци смо да се наш народ овде суочава са насиљем и терором који је проузрокован кроз једностране, насилне и антисрпске акције које долазе из Приштине“, рекао је Терзић.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Милош Терзић, фото: Ризница

Велика Госпојина ће данас у Грачаници бити обележена бројним програмима. У току је Пети међуопштински сајам меда на коме своје производе излажу пчелари са централног Косова.  Представљањем традиционалне кухиње, домаће радиности и ручних радова и културно забанвим програмом током поподнева биће отврорена манифестација Туристичке организације Грачаница „Грачаничко прело“.  

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button