Велика Госпојина, слава манастира Грачаница

Српска православна црква и верници данас славе Велику Госпојина, Госпођиндан, односно Успење Пресвете Богородице.

Велика Госпојина је један од највећих хришћанских празника и спада у ред Богородичиних празника. Он представља успомену на смрт Богородице и према црквеном предању, то је дан кад је она предала свој дух у руке Спаситеља. Празник се слави 28. августа када се и завршава пост који траје 14 дана.Успење Пресвете Богородице се празнује још од IV века.

Богородица је све до смрти живела у Јерусалиму обилазећи често она места која су је подсећала на велике догађаје и на велика дела Исуса Христа. Најчешће је одлазила на Голготу, у Витлејем и на Јелеонску гору.

Предања каже да се у старости често молила Господу Јелеонској гори, на месту његовог васкрснућа, да је што пре узме из овога света. Једном приликом јавио јој се арханђел Гаврило, и поручио јој да ће за три дана умрети.

Са великом радошћу је примила ту вест и пожелела да пре смрти још једном види све апостоле Христове. Господ јој је испунио ту жељу и сви апостоли, ношени анђелима и облацима, окупили су се у дому на Сиону. Након сусрета са њима преминула је.

Апостоли су затим узели ковчег с њеним телом, из којег су се ширили мириси, и у пратњи бројних хришћана однели су га у Гетсимански врх. Прича открива да су их од злобних људи скривали облаци.

Трећег дана после њене смрти на њен гроб стигао је апостол Тома како би целивао њено тело. Када су остали апостоли отворили гроб, нашли су у њему само плаштаницу. Богородица им се јавила те вечери и поручила: „Радујте се, ја ћу бити с вама заувек“.

Празник Велика Госпојина издваја се и као празник жена и деце. У неким крајевима наше земље верује се да је у периоду између две Госпојине, Велике и Мале, која се обележава 21. септембра, најбоље брати лековито биље којим се лече заразне болести.

За празнике Велику и Малу Госпојину обичај је да, нарочито жене, поштују велики број забрана, које се односе на обављање послова у кући и око ње.

Данас није добро ишта радити рукама, нарочито послове са иглама, или уопште започињати нов посао.

Богородица је заштитница свега живог на земаљској кугли, а посебно – породиља и мајки. Оне се у случају преке потребе прво обраћају Мајци Богородици. Нјена икона се налази у свакој кући верујућих Срба.

Веровало се да на Велику Госпојину, мало састругане боје са њене иконе или фреске, ако се попије размућено у води, може помоћи код многих женских болести.

Многа насеља Велику Госпојину празнују као своју заветну славу. Тако је и у Грачаници на централном Косову где се празник прославља као манастирска али и сеоска слава.

Многе домаћице су после Велике Гопојине почињале да спремају зимницу, стога је у народу остало веровање да вредна жена зимницу мора да приготови од Велике до Мале Госпојине.

Повезани чланци

Back to top button