Весли Кларк: Треба инсистирати да КФОР прегледа српске цркве на Косову

Бивши командант НАТО-а, Весли Кларк, рекао је да се нада да ће међинародне снаге на Косову и Метохији инсистирати на томе да се српске цркве и манастири на Косову буду претресени.

Кларк јеу интервјуу за Глас Америке рекао да су досадашња искуства на Балкану показала да су  манастири и цркве СПЦ склоништа за српски национализам.  

Догађаји у Бањској, тврди Кларк, показали су да се у српском манастиру налази велика залиха оружја те да се то дешавало и раније.

„Надам се да ће Кфор инсистирати да се манастири прегледају и арсенали заплене, јер томе нема места у јеку напора да се постигне споразум о аутономији косовских Срба. То је контрапродуктивно и нема места претњама насиљем и оружјем“, рекао је Кларк.

Оружје је, како тврди, вероватно стигло из Србије, а рекао је да је можда реч о координисаној акцији или бар прећутно одобреној од стране српских специјалаца.

Ерозија косовске незаисности у интересу Москве

Бивши НАТО генерал Весли Кларк тврди да Кфор, где год да се налази мора да делује снажно против насиља на Косову или против страна које врше насиље, звог чега је међународна војна мисија у пуном мандату и ту.

Акције на Косову довео је у везу са насиљем у Украјини и оптужио Русију да постиче сукобе на Балкану.

„За Русију би подстицање немира на Косову, користећи Србију као свог агента, било еквивалент дубоком нападу хибридног ратовања. Русија би желела да види још нестабилности на Балкану, сметњу за НАТО, под изговором да демократија не функционише. Ерозија независности Косова била би у интересу Москве. Све је то део агенде коју прате бар неки елементи у Београду“, нагласио је Кларк.

Жалосно је, али оно што се догодило на северу неће унапредити дијалог рекао је Кларк.

 „Разумни државници са обе стране треба да кажу да ово мора да престане. Време је да се призна Косово, да се крене напред и успостави мир у региону”, рекао је Кларк.

(Коха)

Повезани чланци

Back to top button