Видовданска колонија, свечано отварање реновиране Галерија и обнављање рада Галерије уметности Приштина

Изложбом слика недавно преминулог уметника Милоша Шобајића, добитника награде „Лонгин“ 2019. за свеобухватно стваралаштво из области ликовних уметности у уторак 1. јуна 2021. у 20 часова биће отворена 23. грачаничка ликовна колонија Видовдан 2021.

Ове године свечано ће бити отворена реновирана Галерија у Грачаници чију је обнову помогла хуманитарна организација „Солидарност за Косово“ Арноа Гујона, саопштено је из Дома културе у Грачаници. Уз подсећање да се ове године обележава седам векова од изградње манастира Грачанице и од упокојења Краља Милутина, додаје се да ће, овог Видовдана бити обновљен рад Галерије уметности Приштина која се после двадесет две године изгнанства, враћа својој кући – Косову и Метохији.

Ликовна колонија „Видовдан“  одржава се у оквиру Видовданских свечаности  и један је од најважнијих догађаја у ликовном животу на Косову и Метохији. Настала је 1997. године у сарадњи Дома културе „Грачаница“ и Факултета уметности из Приштине. На њој се додељује награда „Лонгин“ за животно дело из области ликовних уметности, као и награда „Димитрије Поповић“ за најуспешнијег младог учесника.

Ове године учествује 10 уметника: Љиљана Бурсаћ (Београд), Рајко Каришић (Београд), Марија Јевтић Дајић (Нови Сад), Ервин Ћатовић (Приштина), Данило Вуксановић (Нови Сад), Тамара Осмајлић (Беране), Драган Бартула  (Лозница), Стефан Стевановић (Баточина), Стојан Миланов (Београд) и Весна Сушић (Никшић).

Покровитељи Видовданских свечаности, колоније и изложбе су Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије, Скупштина града Приштина-Грачаница, Општина Грачаница, Министарство културе Републике Србије.

Повезани чланци

Back to top button